European Games: Tyskland blev för svåra

av | 2023-06-29 | Landslag, Mästerskap, Start

Tobias Bergman chansade och så när hade det gått hem, men till slut stod Tyskland som vinnare med 3-1.

– Det gäller att hitta tre matcher där vi har störst chans till vinst, sade förbundskapten Tobias Bergman.

Så när hade den chansningen gått hem.

I öppningsdubbeln hade så klart Sverige önskat sig att få ett övertag. Så långt borta var inte den chansningen. Linda Bergström och Stina Källberg hade ledningen i första set och hade så när hållit undan för Nina Mittelham och Shan Xianona, som till slut vände och vann med 11.8. Även i andra set blev det väldigt jämnt och svenskorna hämtade in 7-9 till likaläge. Tyvärr vann tyskorna de två sista bollarna och 2-0 i set blev till slut övermäktigt för Stina och Linda.

– Vi är med i de två första seten, men kommer inte riktigt upp i tillräcklig nivå för att vinna, sade Tobias Bergman.

Filippa Bergand hade en mycket otacksam uppgift när hon ställdes mot världsnian Han Ying, vars spel inte passade Filippa. Tre raka till tyskan och därmed 2-0 till Tyskland.

Stina Källberg svarade därefter för en mycket bra match och imponerade stort i sitt möte med Nina Mittelham, rankad 15 i världen. Med bra variation i serve och distinkta forehandsattacker lyckades Stina få Mittelham att tveka och göra flera egna misstag.

– Stina gör en riktigt bra match och har bra balans mellan hårt och skruv, Stina kunde utnyttja Mittelhamns osäkerhet i backhand, vilket var väldigt bra, sade Tobias Bergman.

Framför allt visade Stina prov på kyla när hon på sin andra matchboll vid 10-9 i fjärde set valde att skicka iväg en lång och snabb serve mot Mittelhams backhand, som tyskan misstig sig helt på och returnerade ut.

– Stina har länge gjort väldigt bra prestationen, men inte fått med sig resultaten. Nu fick hon det, sade Tobias Bergman.

Reducerat till 1-2.

Dags för revanschmöte mellan Linda Bergström och Han Ying. Matchen gick till ett avgörande set. I set två och fyra som Linda vann spelade hon offensivt det gav utdelning. Inte minst i fjärde där Linda gick från 3-3 till 11-3. Det lovade gott inför skiljeset.

Åter blev det väldigt många och långa bollväxlingar. Vid flera av poängen passerade bollen över nät upp emot 50 gånger. Han Ying var skicklig att placera bollen så att Linda inte gavs möjlighet att gå till överraskande och poänggivande attacker. Till slut kunde inte Linda stå emot utan Han Ying vann och säkrade Tysklands avancemang till semifinal.

– Inte mycket som skiljer. Det blev några väldigt långa bolldueller och i skilje var Han lite säkrare till slut, sade Tobias Bergman.

Toppbild: Stina Källberg svarade för en meriterande seger när hon slog Nina Mittelham. Foto: Manfred Schillings

European Games
Damer lag, kvartsfinal
Sverige-Tyskland 1-3
Linda Bergström/Stina Källberg-Nina Mittelham/Shan Xiaona 8-11, 9-11, 4-11
Filippa Bergand-Han Ying 1-11, 3-11, 1-11
Stina Källberg–Nina Mittelham 11-6, 6-11, 11-4, 11-9
Linda Bergström-Han Ying 6-11, 11-6, 4-11, 11-3, 5-11