TÄVLINGSNYHETER

WTT Youth Helsingborg: Melker tog medalj

av | 2023-06-09 | Start, Tävling, Ungdom

När WTT Youth Contender i Helsingborg fortsatte andra dagen stod inledningsvis mixeddubbel på programmet. Dessa matcher följdes av slutspelsmatcher i U17 och U13.

Bäst av dagens svenskar blev kanske lite överraskande, men inte desto trevligare en ny bekantskap för många, Melker Johansson, som tog brons i U13.

Under många år valde de bästa spelarna att avstå mixeddubbel då det kunde bli för många matcher under en tävlingshelg. De senaste åren har den inställningen förändrats. Skälet är förstås att det numera ingår som en kategori på OS. Herr- och damdubbel förekommer i det sammanhanget endast som en del i lagtävlingen, där en lagmatch inleds med en dubbelmatch.

Därför var det mangrann uppslutning när de svenska U15 och U19 spelarna deltog i mixeddubbeln.

De svenska paren åkte ut tidigare än vad vi hade hoppats på. Mio Piilola och Frida Zetterström nådde längt och tog sig till åttondelsfinal. Där blev det dock stopp mot Ivan Kahn, Nederländerna och Veronika Vasylenko, Ukraina. Dert var först i tredje set som hoppet kom upp. Vid underläge 2-4 tog coachen Maria Christoforaki time-out och den gav snabb effekt. Sex raka poäng och ledning med 8-4. Då såg det plötsligt väldigt bra ut, men tyvärr blev några felbeslut avgörande och motståndarna tog resten av poängen fram till 11-4, 11-7, 11-8.

Bild: Mio Piilola och Frida Zetterström var det svenska mixedpar som gick längst. Det blev till slut en åttondelsfinal. Foto: Linda Carlsson

Efter gårdagens starka insatser hyste vi stora förhoppningar till William Bergenblock i U17. Han ställdes i kvartsfinalen mot välbekante Iulian Chirita, Rumänien, som satte högsta fart från första poängen och innan vi visste ordet av han rumänen tagit hem första set med 11-2.

Han tvingade Bergenblock till svåra avgöranden som ofta resulterade i missar. När William inte fick tillräcklig svårighet i sin slag kom oftast en snabb replik från Chirita. Det var först i tredje set som William lyckades få hål på Chirita men från ledning 7-4 ökade rumänen tempot och vann till slut med 11-2, 11-5, 11-8.

Bild: William Bergenblock stötte på patrull mot svåre Iulian Chirita i kvarten av U17. Foto: Linda Carlsson

Siri Benjegård stötte också på patrull i kvartsfinalen av U13. I alla tre seten ryckte hennes motståndare Yuan Ito, Japan, i slutskeendena. Från 7-6 i första och andra växlade japanskan tempo och vann med 11-7, 11-8. I tredje var en vändning på gång efter att Siri spelat väldigt starkt när hon gick från 7-8 till 9-8, men åter blev japanskans returer för svåra och det blev förlust med 11-9.

Bild: Siri Benjegård föll i kvartsfinalen i U13. Foto: Linda Carlsson

Två förluster var allt som Siri råkade ut för och det var mot Karin Hanazowa, som hon föll mot i gruppspelet och som sedan vann finalen över sin landsmaninna Yuan Ito.

En bronsmedalj skulle Sverige ändå få med sig. Det var i U13 som Melker Johansson tog sig till semifinal.

I kvarten mötte han Linus Lindahl och det blev en märklig uppgörelse. Linus öppnade med att ta ledningen med 10-0 i första set.

Sedan kom hans spel av sig eller så hittade Melker Johansson öppningar och kunde vinna de kommande seten. 1-11 blev därefter 11-6, 11-8, 11-6.

I semifinalen ställdes Melker mo Julian Korzus, Polen. Efter att ha förlorat första set med 11-5 kom Melker tillbaka väldigt starkt och tog de två följande med 11-8, 11-5. I det läget låg en finalbiljett helt inom räckhåll, men tyvärr höll det inte hela vägen.

– Jag känner trygghet och är nöjd med mitt spel. Framför allt är jag nöjd med min forehandsöppning. Tyvärr gjorde jag lite för många enkla misstag i de sista seten, sade Melker Johansson.

Melker Johansson spelar till vardags i Norrtull och tränar ambitiöst, i princip alla dagar i veckan. Nästa vecka väntar en ny utmaning då European Under 13 Championships avgörs i Zagreb.

Toppbild: Melker Johansson framgångsrik när han tog bronsmedalj i U13. Foto: Linda Carlsson

Resultat WTT Youth Contender Helsingborg