VARIATIONER

Vill man göra något annorlunda när man spelar pingis finns det flera kul variationer för tävlingar. På den här sidan listar vi några!

Lottasystemet

Skapa en pingisturnering och använd schackförbundets Lottaprogram. Mer information och lottningsprogram finns här.

Några klubbar har använt detta program när de anordnat interna tävlingar, till exempel för kvalspel till klubbmästerskap eller som en variant för turneringsspel. Ett exempel är att alla spelar 3 set, 1 p för varje setvinst, och 5 omgångar. Man lottar om efter varje omgång, efter 3 omgångar blir det allt jämnare spel. I slutomgången möts de allra bästa.

Americano

Americano är ett annorlunda sätt att spela dubbeltävling. I Americano byter man dubbelpartner efter varje runda och vinster räknas individuellt. Detta är ett speslsystem som används i padel, men går lika bra att använda i pingis. Här hittar du mer information om Americano och en app som man kan ladda ner.

Andra varianter

För att variera spelen finns det många andra varianter. Nedan listar vi några exempel.

Tennisräkning

Spela med tennisräkning. Ett tennisset brukar räcka. Serva som i tennis.

Badmintonregler

Spela med de gamla badmintonreglerna. Poäng bara i egen serve. Detta är bra för att träna upp egna servar.

Kungen

Kungen spelas på tid, förslagsvis 7 minuter. Vid många spelare delar man upp i grupper. Har man gott om bord kan man exempelvis dela upp i 12 manna-grupper och spela på 6 bord. Lotta första paren och bordsplacering.

Man spelar varje set till 5, med en serve var. Det gäller att vinna så många set som möjligt på 7 min. Segraren vid varje bord går upp ett bord närmare “Kungabordet” (bord 1). Förloraren går ett steg neråt. Man spelar 6 omgångar, vilket innebär att spelarna som börjar på bord 6 ska ha möjlighet att nå bord 1. Efter 6 omgångar har vinnaren på bord 1 blivit Kung.

PARTNERS

STIGA
CRAFT
STUPA
Kosta
Hello Swedenq
SPORRONG