DETTA ÄR PINGIS

Startsida 5 Spela & Tävla 5 Spela pingis 5 Detta är pingis

SÅ BÖRJADE DET I SVERIGE

Bordtennis, som ursprungligen kallades pingpong, kom till Sverige under 1890-talet. Namnet pingpong var då varumärke för en Londonfirma som tillverkade leksaker. Sporten, vars ursprung än idag är lite oklart, växte fort och blev allt mer populär – inte bara i Sverige utan även i stora delar av Europa.

I början av 1900-talet grundades de första nationella förbunden och föreningarna runt om i Europa. 1926 grundades både det Internationella Bordtennisförbundet, av engelsmannen Ivor Montagu, och det Svenska Bordtennisförbundet med Ceve Linde som första ordförande.

BORDTENNIS I SVERIGE IDAG

Det är idag väldigt många som kommit att uppskatta och älska världens snabbaste bollsport och insett hur roligt det är att spela. Omkring 180-200 000 personer spelar bordtennis mer eller mindre regelbundet i Sverige. De flesta av de som utövar bordtennis, eller ”pingis” som vi oftast kallar sporten, gör det som motion och för hälsans skull. Bordtennis är en av få sporter som man kan spela hela livet och som alla kan spela. En sport som passar alla oavsett ålder, kön eller om du har en funktionsnedsättning.

Det finns cirka 430 bordtennisföreningar runt om i landet, från Ystad i söder till Kiruna i norr.

PINGIS FÖR ALLA ÖVERALLT

Flera studier visar att bordtennis är en sport som påverkar både kropp och hjärna väldigt positivt. Idrottsutövande i allmänhet och racketsport i synnerhet bidrar till ett längre liv. Studier visar även att det är positivt för personer med alzheimer eller parkinson att spela bordtennis då sporten visat sig särskilt bra för att lindra dessa sjukdomars symptom.

Att regelbundet spela bordtennis ger en bättre hälsa med minskat blodtryck, bättre syreupptagningsförmåga, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och en lägre stressnivå. Bordtennis är en allsidig sport som förbättrar såväl kondition, styrka, smidighet, balans och reaktionsförmåga, och som kan spelas av gammal som ung. Pingis är för alla – överallt.

#PINGISFÖRALLAÖVERALLT

PARTNERS

STIGA
CRAFT
TEKNOS
Kosta
Hello Swedenq
SUREKA
SPORRONG
STUPA