REGLER & UTRUSTNING
SPELREGLER
Grunden för bordtennisens spelregler bestäms av det internationella bordtennisförbundet, ITTF, som varje år ger ut en handbok, ”Statutes”, med bordtennisreglerna i engelsk orginalversion. Reglerna publiceras på ITTF:s hemsida.
Enligt ett årsmötesbeslut från ITTF, 2015, träder nya regler i kraft per 1 januari medan de svenska uppdateringarna sker per 1 juli, när ny säsong inträder. Det innebär att vissa differenser mellan den senaste regelupplagan från ITTF kan förekomma jämfört med den svenska versionen.
I Sverige publicerar Svenska Bordtennisförbundet årligen Spelregler för bordtennis, som är en översättning av kapitel 2 och delar av kapitel 3 i den engelska utgåvan. Till en del paragrafer finns tillägg och kommentarer av svenskt intresse.
PARAREGLER
För spelare med fysisk funktionsnedsättning finns några särskilda regler att beakta. Reglerna finns beskrivna i Spelregler för bordtennis. För att underlätta förståelsen och samtidigt tydliggöra vissa av reglerna finns en videofilm framtagen där dåvarande förbundskapten för paralandslaget, Daniel Ellermann, tillsammans med några spelare visar de vanligaste reglerna som berör personer med fysisk funktionsnedsättning.
DOMARERSÄTTNINGAR
En annan viktig del av Regelsamlingen för domare är informationen om domarersättningar för olika kategorier av tävlingar/evenemang och serier. Domarersättningen fastställs i samband med Svenska Bordtennisförbundets förbundsmöte, som hålls vartannat ojämnt år.
Domarersättning för säsongen 2024/2025 är följande:
Överdomare vid tävling | 125 kr/timme |
Överdomare vid seriesammandrag | 125 kr/timme* |
Landskamper | 850 kr |
Pingisligan, dam och herr, grundserie huvuddomare | 725 kr |
Pingisligan, dam och herr, slutspel huvuddomare | 775 kr |
Pingisligan, dam och herr, grundserie + slutspel assisterande domare | 475 kr |
Superettan, dam och herr | 500 kr |
Division 1, dam och herr | 325 kr |
Division 2, dam och herr | 300 kr |
Division 3, herrar | 275 kr |
Lag-SM ungdom, kval- eller finalspel | 250 kr |
Kvalmatcher, ersätts med den högre seriens ersättning.
Ersättningen för seriematcher gäller per spelomgång. En seriehelg med två lagmatcher ger till exempel i Division 2: 300 x 2 = 600 kr.
Resor ersätts med billigaste färdsätt.
Resor med egen bil ersätts med 33 kr/mil.
Ersättning utgår för tiden i hallen, ca 1 timma innan första matchstart till tävlingsdagens slut.
*eller matchdomarens ersättning om den är högre.
HANDBOOK FOR MATCH OFFICIALS
ITTF publicerar, vid sidan av spelreglerna, “Handbook for Match Officials” på orginalspråk engelska. Den är mycket värdefull för domarkåren och innehåller till exempel stöd för regeltolkningar och beskrivning hur en match ska ledas.
I dagsläget finns ingen svensk översättning av Handbook for Match Officials.
HANDBOOK FOR MATCH OFFICIALS
REKOMMENDERADE HANDSIGNALER OCH UTROP
Sammanställningen i ”Appendix D” från Handbook for Match Officials är översatt till svenska och är bra för dig som domare där du enkelt kan se vilka handsignaler och utrop som du ska göra i olika situationer.
OBS! I Sverige förordar vi en del tillämpningar för svenska förhållanden men följer i det stora hela det internationella regelverket och de rekommendationer som följer med det.
REKOMMENDERADE HANDSIGNALER OCH UTROP
DOMARMATERIAL
Som domare behöver du utrustning av olika sorter för att kunna kontrollera nät, racketar och för att leda en match; domarutrustning, regelsamling samt belagslista (LARC).
Domarutrustningen består av:
Näthöjdsmätare, nätspänningsmätare, lottningsbricka, gult kort, rött kort, vitt kort samt vid behov tidtagarur.
Svenska Bordtennisförbundet har, i samarbete med Sydsport, tagit fram ett domarkit som säljs i ett etui, bestående av näthöjdsmätare, nätspänningsmätare, lottningsbricka, två gula kort, två röda kort och två vita kort.
Materialet finns att köpa via https://www.sydsport.com/sbtf-projekt/
De flesta produkterna går också att köpa separat.
Regelsamling:
Belagslista (LARC):
Som domare är det nödvändigt att inför varje match kontrollera spelarnas racketbelag. Det finns många regler kring belag och den viktigaste är att säkerställa att använt belag finns med på Internationella bordtennisförbundets, ITTF:s, lista över godkända belag. Säkerställ att du alltid har den gällande versionen av den så kallade LARC-listan tillgänglig – List Authorized Racket Coverings. Där kan du se hur belagen ser ut och är märkta, filtrera på nya belag samt göra egna sökningar.
På ITTF:s hemsida under Equipment/Racket Coverings finns den senaste versionen av listan som uppdateras fyra gånger per år; 1 januari, 1 april, 1 juli och 1 oktober.
LARC-listan hittar du här.
Övrig utrustning – Överdomarbricka:
Som överdomare ska du bära en överdomarbricka, den finns att beställa från Svenska Bordtennisförbundet. Brickan kostar 80 kr inklusive moms men exklusive porto. Mejla till info@sbtf.se om du vill beställa en överdomarbricka.
KLÄDSEL
Svenska Bordtennisförbundet förordar en domartröja när du som utbildad distrikts- eller förbundsdomare dömer nationellt seriespel. I samband med dömning av Pingisligan by STIGA kompletterar du som domare med svarta byxor och svarta skor.
Tröjan är framtagen till säsongen 2022/2023 av CRAFT, som Svenska Bordtennisförbundet har avtal med och finns i kortärmad piké eller långärmad tröja.
Dammodell (W), kortärmad piké och långärmad, finns i storlek XS-2XL.
Herrmodell (M), kortärmad piké, finns i storlek XS-4XL.
Herrmodell (M), långärmad, finns i storlek XS-3XL.
Kortärmad piké kostar 499 kr och långärmad tröja kostar 549 kr.
Observera att om du beställer båda tröjorna (för över 1 000 kr) får du tröjorna fraktfritt. Följ informationen på webben och som domare klickar du på fliken ”DOMARE” för att hitta de valbara domartröjorna.