Tjejfestivalen 2024 – för andra gången

av | aug 15, 2024 | PING PONG POWER, Start

Tjejfestivalen i bordtennis anordnas för andra gången i Halmstad Arena, den här gången med 160 deltagare mot 100 förra året. Inte bara antalet deltagare har ökat, även antalet tränare och antalet hallar som används; tidsenligt döpta efter OS-lagets största stjärnor: ”Linda”, ”Stina” och ”Filippa” samt att festivalen även är en dag längre i år. Tjejfestivaldrottning är, precis som förra året, Svenska Bordtennisförbundets damstrateg Maria Christoforaki.

Även i år har träningspassen kryddats med föreläsningar och andra roliga och spännande aktiviteter; Trygg Pingis, regler för servar och uppträdande, olika material på pingisgummin samt yoga, ”dark-pingis” och celebra besök i form av Ungdoms-EM-silvermedaljören Siri Benjegård, OS-deltagaren Stina Källberg samt OS-coachen tillika legendaren Jörgen Persson. Allt för att få till att verkligen alla ska få ut det mesta av festivalen och att det ska finnas någon godbit för alla att ta med sig framåt. När deltagarna på läktaren fick frågan om vilka som ville ha autograf av Jörgen ställde sig varenda en upp för att börja köa.

Foto: Jens Oredsson

Många kvinnliga tränare
För att en festival ska fungera med så många deltagare krävs även många ledare och tränare. Maria trycker på att vid årets Tjejfestival finns 17 tränare, det är åtminstone fem extra jämfört med förra året, flera av de nya är kvinnor. Vi har ungefär en tränare per 10 personer berättar Maria.

Hur lyckades du samla alla kvinnliga tränare, Maria?
– Ja, det var ganska ”enkelt”, vi hade många som hörde av sig direkt efter förra Tjejfestivalen och ville vara med och det var även många som ville återkomma, säger Maria Christoforaki.

– I år hade vi också ett formulär där man fick anmäla sitt intresse för att vara tränare. Det roliga den här gången var att vi fick tag på flera nya tjejer som vill testa att vara tränare, bland andra Leah Muskantor och Erika Fronth, fortsätter Maria.

Erika berättar själv att hon tycker det är roligt att få bidra med tips och råd till tjejerna eftersom hon själv har spelat pingis i 20 år. Leah fick sticka emellan Trulsfirandet på söndagen och tisdagen med att vara på plats första dagen.

Foto: Alexandra Rööse

Tre generationer från Kågeröds BTK
Mormor Gunilla Johnsson, mamma Elisabeth Nilsson med döttrarna Alice och Ellen är tre generationer på festivalen från skånska Kågeröd. Mormor Gunilla är debutant medan de övriga i Nilsson-familjen var med redan vid första Tjejfestivalen. Det är flera komponenter som bidragit till att mormor Gunilla ville vara med i år. Dels vill Gunilla hänga med dotter och barnbarn och ska hon hinna träffa dem något så är det i pingishallarna det ska ske. Dels har hon vid två tillfällen under våren fått extra pepp; vid ett erfarenhetsutbyte för 65+ i Halmstad i samband med SM och även vid Tjejraketen Tour i Enköping, en tävling för alla som dotter Elisabeth inspirerade mormor Gunilla att vara med på.

Elisabeth berättar att det känns jättebra att hon fått med sin mamma på festivalen i år. Att även hon själv, som mest är tränare på hemmaplan, har fått chansen att utvecklas är härligt eftersom träningen är snäppet bättre än tidigare. Mormor Gunilla har till och med blivit så inspirerad att hon kommer att hänga med på Pingisligamatcher framöver, dessutom verkar hon även komma att hänga på distriktsdomarutbildning tillsammans med kompisar. Och de har haft så duktiga ledare i Erika, Fredrica, Louise och Gustav. Att Gustav har gått RF:s ledarskapsprogram gör att allt hänger ihop och blir ännu bättre på totalen tycker Elisabeth.

En annan fin knorr på festivalen är att döttrarna spelar med sina nya kompisar. En av kompisarna, Olivia Östling ifrån Motala, kom till och med ner och bodde en vecka i Skåne för att de tillsammans skulle åka på EM i Malmö i september 2023.

Elisabeth passar även på att värva deltagare till nästa Veteran-SM, det är lika bra när hon ändå är igång. Tänk vilka möjligheter som pingisen ger med nya kontakter och så fin gemenskap!

Foto: Marit Brodd Almgren

Elina Nilsson – nybliven mamma till Edith
Elina, från Oskarshamns BTK, har med sig både sambon Peter och lilla Edith, född i mars 2024, till Halmstad. Det är första ”lägret” som Edith är med på. Elina var med som tränare redan förra året på första Tjejfestivalen 2023. När Elina insåg att andra Tjejfestivalen skulle ordnas i Halmstad ville hon gärna vara med igen eftersom det var så kul förra året. Sambon Peter skulle kunna tänka sig att ha lite semester i Halmstad med omnejd och få lite egen tid med dottern. Eftersom gemensamt boende och gemensamma måltider gick att ordna så var det inga tveksamheter till att dra till Halmstad med hela familjen.

En bra detalj i år var att lunchen serverades i Arenan i stället för på hotellet. Det gav en bra tidsbesparing tycker Elina.

Att vara på idrottsevenemang innebär till och med nya kontakter för Edith 4,5 månader i och med att “filmare Filips” (Filip Lundahl) son Julian, 5 månader, fick förmånen att komma med. Ett riktigt bra och tidigt datingtillfälle!

Foto: Alexandra Rööse

Yngst och äldst – debutant och återkommande
Märta Sandin, 9 år, är festivalens yngsta deltagare från Kvillebyns SK. Märtas mamma och pappa hade snappat upp att det skulle bli en Tjejfestival/träningsläger i Halmstad och det ville hon gärna vara med på, för att förbättra sin pingis och träffa nya kompisar, vilket hon också gjort. Märta lyfter fram att hennes skurna slag har blivit bättre, både backhand och forehand. Att till och med få spela lite pingis med Stina (Källberg) var en riktig höjdpunkt tycker Märta.

Angela Lundberg, 78 år, från Fältöversten i Stockholm har kommit tillbaka till Tjejfestivalen för andra gången. Angela spelade pingis från 11-årsåldern fram till gymnasiet. Sen blev det ett längre uppehåll tills livssituationen förändrades i och med att Angela fyllde 70 år. Då tyckte hon att det vara viktigt att röra på sig och tänka på sin hälsa. Tröskeln till pingisen var låg så det var enkelt att ta upp den igen. Det blev även vattengympa som komplement. Angela märker att ”det går utför” med knopp och kropp på olika sätt när man blir äldre men genom att utmana sig själv och försöka lära sig nya saker mår hon väldigt bra. Angela har nyss lärt sig att crawla och läser också nybörjarspanska. Det roligaste med festivalen har varit att få utveckla sin pingis.

Trots åldersskillnaden mellan Märta och Angela är det samma mål och förväntningar som båda tjejerna har.

Foto: Marit Brodd Almgren

Eldsjälar från Riksidrottsförbundets, RF:s, program tillsammans med Folkspel
Svensk bordtennis har under de senaste åren haft förmånen att få med hittills åtta deltagare till Eldsjälsprogrammet, RF:s ledarutvecklingsprogram.  Två nya är på gång att starta i kommande omgång i slutet av augusti; det är Beatrice Bjäremo och Lee Larsson, som blir nästa Eldsjälsdeltagare. Beatrice och Lee har varit tränare under hela lägret precis som tidigare Eldsjälsdeltagare Tinna Nilsson och Gustav Pärsén. Emily Knutsson från Skåne deltog som en av föreläsarna vid det pass som handlade om regler och olämpligt uppträdande, tillsammans med Fredrica Dufvenheim.

Foto: Alexandra Rööse

Följ Tjejfestivalen på sociala medier
En av Svenska Bordtennisförbundets kommunikatörer, Alexandra Rööse, har varit på plats under hela festivalen och jobbat stenhårt med att fylla framförallt Instagram och TikTok med fina bilder och filmer. När hon träffar på två av debutanterna på årets festival; Isabella Tidblom från Rudalens IF och Evelina Andersson från Linköpings PK visar det sig att tjejerna har tiktokat och taggat svenskbordtennis genom att lägga ut en film där tjejerna springer i regn hemifrån och sedan ”hoppar in” på Tjejfestivalen. En idé som de fått inspiration från andra filmer på TikTok. Även de här tjejerna vittnar om hur bordtennisen kan ge nya fina kontakter. Evelina bor granne med en släkting till Isabella, i och med nyfikenhet och “följarforskning” träffar de på varandra och inser att de har samma intresse. Det leder till att även de här två tjejerna träffas i Malmö i samband med EM i höstas för första gången och nu är de alltså på Tjejfestival i bordtennis – för första gången. Och har jättekul!

En stor, lång och innehållsspäckad Tjejfestival har nu avslutats med tävling den sista festivaldagen och festivaldrottningen Maria har hållit avskedstal. Maria har också blivit avtackad av Svenska Bordtennisförbundets styrelseledamot Monica J Erlandsson och två av ledarna med en vit brudorkidé och en signerad ledartröja. Efter hopplockning av bord, barriärer och nät väntar hemfärd med tåg eller bil. Alla inblandade i Tjejfestivalen avslutar tisdagen med ett brett leende på läpparna och ser redan fram emot tredje gången gillt nästa år?!

En Tjejfestival av den här kalibern hade aldrig varit möjlig utan ett antal fantastiska samarbetspartners som vi tackar särskilt: Destination Halmstad, ProfilHotels Halmstad Plaza, Craft, STIGA och Profilhörnan.

Maria vill förmedla ett avslutande citat

– Årets Tjejfestival har gett mig ett nytt fantastiskt minne för livet. All glädje, uppskattning och kärlek som jag har fått de här dagarna från alla gör att allt jobb verkligen är värt det. Jag ser fram emot nästa år när vi hoppas på att kunna skapa en ännu bättre festival. Ett stort tack till alla deltagare, tränare, kollegor och samarbetspartners som verkligen omfamnar och tror på Tjejfestivalen. Det värmer verkligen mitt hjärta, avslutar Maria Christoforaki.

Toppbild: Hela gänget på Tjejfestivalen 2024. Foto: Jens Oredsson