Idag var det tre nya kvartsfinaler som stod på agendan, och i alla tre hade svenskarna en tuff uppgift framför sig. Smilla lyckades inte pressa världsfyran Twomey, men kom igång ordentligt i tredje och hade lägen att göra match av det. Devos från Belgien med en välfylld meritlista blev för svår för Daniel, som inte var nära idag. Bättre gick det för Emil mot världsettan Didukh, där svensken förlorade med minimal marginal efter att ha lett 2-0 och till och med haft matchboll.
Smilla var första svensk att kliva in i hagen idag, när hon ställdes mot 14-åriga Bly Twomey. Brittiskan är alltså trots sin ringa ålder redan världsfyra och fick anses kliva in i matchen som förhandsfavorit. Det är också Twomey som tar kommandot i matchen och kommer ofta åt med sin starka forehand, vilket resulterar i att Smilla inte har mycket att sätta emot i första set som slutar 2-11. Andra set är en liknande historia där Twomey är för stark i duellspelet och Smilla gång på gång hamnar i försvar, och hittar inte sätt att använda sin fina forehand. 2-0 i set alltså och brittiskan ser övermäktig ut, men Smilla har definitivt några växlar till i sig som hon behöver hitta, och det snabbt.
Det får man ändå säga att hon gör i tredje, där hon trots tidigt underläge kämpar sig tillbaka och är noggrannare i placeringarna. Sakta men säkert börjar hon diktera spelet mer, och kommer upp i den fina nivå vi sett henne stå för tidigare under turneringen. Det räcker dock inte hela vägen, och när Twomey smashar in matchbollen till 11-9 är det bara att konstatera att skillnaden för dagen var för stor. Detta innebär att det är färdigspelat i Paris för Smilla Sand, som ändå har flera fina prestationer att ta med sig från sin paralympiska debut.
***
Nästa svensk att äntra kvartsfinalerna var Daniel Gustafsson, och det var Laurens Devos som stod för motståndet. Likt de inledande seten i Smillas match börjar Daniel något trevande, och första set rinner snabbt iväg i den vänsterhänte belgarens favör. Daniel har en uppenbart svår uppgift i att lyckas stoppa Devos, som hela tiden spelar till sig lägen att avgöra med forehand. Första set slutar 11-4 till Belgaren, efter en stilstudie i hur man ska spela mot nabb.
Även andra set börjar med en brant uppförsbacke där Devos tar ledningen med 5-1, och ser ut att ha svar på egentligen allt som Daniel skickar mot honom. Men Daniel sliter på och tvingar fram lite misstag efter fin variation mellan offensiv och defensiv. Snart är det bara ett underläge med två poäng. Sedan kommer dock några bollar i rad där Devos återigen tar sig fram till lägen att avgöra, och även andra set rinner iväg till 6-11, trots mycket bättre spel från Daniel. Svensken fortsätter att spela bra och pressa Devos, men lyckas inte avgöra bollarna och halkar efter från start i ytterligare ett set. Devos spelar felfritt de första sex poängen och vinner allihop. Sedan börjar misstagen att komma, och man kan skymta ett visst fokustapp från belgaren. Tyvärr är underläget ändå för stort för att ta igen, och Daniel lyckas bara snygga till siffrorna till 8-11. Även denna debutant får alltså nöja sig med kvartsfinal, och sanningen är att det inte var särskilt nära idag mot en väldigt stark motståndare.
***
Dagens sista svensk, tillika sista svensk kvar i turneringen, var Emil Andersson. På andra sidan bordet stod Viktor Didukh, som Emil tidigare försökt besegra 14 gånger(!) utan framgång. Världsettan är den stora dominanten i klass 8 och en rejäl utmaning stod för dörren. Emil inleder dock bra, och lyckas på ett imponerande sätt komma åt med både forehand och backhand. Matchen håller hög kvalité där båda spelarna visar upp fina slag i duell efter duell, och vinner ungefär varannan poäng. Emil blir den första att spela sig fram till setboll, och kan genom en välplacerad retur avgöra till 11-9. I andra set är det fortsatt väldigt jämnt, men Emil ser lite starkare ut när han är den spelaren som får öppna först. Svensken blir också den som rycker, när han efter underläge med 2-4 tar sex raka bollar och visar upp hela den offensiva repertoaren. Didukh börjar spela bättre, och kommer sakta med säkert ikapp. Tillslut kan dock Emil avgöra med 12-10, och han spelar lysande.
I tredje set spelar ukrainaren upp sig, och Emil börjar göra lite misstag som vi inte sett tidigare under matchen. Det är ändå jämnt och Emil hänger länge med bra, men tillslut kan ändå Didukh ta tredje set med 11-8 efter flera brända setbollar. I fjärde set drar ukrainaren ifrån tidigt och spelar väldigt bra fram till 4-8, men svensken kämpar sig tillbaka, som vi sett flera gånger tidigare under turneringen. Det går så långt att Emil tar sig fram till matchboll, och hela hallen stannar upp när han ska serva vid 10-9. När det gäller som mest visar dock Didukh varför han är världsetta, och efter några felfria bollar kan han kvittera till 2-2 och ett skiljeset väntar. Där blir det Didukh som tar kommandot, och tar sig fram till ledning med 6-2. Emil ger sig dock inte, och som så många gånger förut sliter han sig tillbaka. När spelarna torkar av sig vid 6-6 är det svensken som har vind i seglen. Didukh hittar dock tillbaka till den höga nivå han tidigare visat upp och vid ställningen 8-10 har han sina första matchbollar. Genom två väldigt välspelade bollar räddar Emil båda, och det är återigen helt utjämnat. 10-10 blir 10-11, men Emil räddar ny matchboll genom ett blixtsnabbt tillbakadrag. 11-11 blir 11-12, och tillslut blev det lite för många chanser för världsettan som avgör och slår ut Emil Andersson. Efter en närmast bragdartat prestation faller alltså Emil på målsnöret, och den första segern mot Viktor Didukh får vänta lite längre.
Paralympics 2024
Singelturneringen
Damer Klass 7, Kvartsfinal
Smilla Sand – Bly Twomey (England), 0-3 (2-11, 3-11, 9-11)
Herrar Klass 9, Kvartsfinal
Daniel Gustafsson – Laurens Devos (Belgien), 0-3 (4-11, 6-11, 8-11)
Herrar Klass 8, Kvartsfinal
Emil Andersson – Viktor Didukh (Ukraina), 2-3 (11-9, 12-10, 8-11, 10-12, 11-13)
Foto: Sveriges Paralympiska Kommité Bild: Emil Andersson