För oss pingisfrälsta är ljudet av en pingisbolls studs på racket och i bordet otroligt melodiskt tillfredsställande. Det är någonting som händer i våra kroppar när vi kommer in i en full pingishall där sorlet och smattret bygger upp våra förväntningar. Det är som ljuv musik i våra öron och som förmedlar en känsla, precis som vår favoritlåt.
På Spotifys kontor i Stockholm är det såklart de mer musikaliska tonerna som är i yttersta fokus. Men det finns även ett stort pingisintresse innanför den bronsfärgade entrén på Regeringsgatan där våra drömmar om lättillgänglig musik tillhandahålls. Inför deras årliga och populära pingisturnering ville de få lite bättre förutsättningar och pepp än tidigare. Spotify ligger i framkant med mycket, det är en sak som är säker. De arbetar även aktivt med inkludering på många olika sätt och därför bjöds paralandslagets spelare Anja Händén, David Olsson och undertecknad in till en pingislunch. Med oss hade vi även PING PONG POWER-koordinatorn Roger Johansson som tillsammans med oss bjöd på uppvisning, berättade om pingisens framgångar och visioner för att sedan påbörja utmaningsmatcher som inte ville ta slut.
David, Roger, Anja och Alexander fick sig en rundtur på Spotifys kontor innan pingispasset. (Foto: Fia Engström, Spotify)
Allt är genomtänkt, precis som taktiken i den perfekta matchen
På tolv våningar i huset är det inte ett enda rum som inte är välkomnande eller lämnat åt slumpen. Vi hann dessvärre inte kika in i alla rum, men atmosfären av det vi såg speglade garanterat helheten av kontoret. Allt verkar vara genomtänkt för att få medarbetarna motiverade och inspirerade till att prestera sitt allra bästa på jobbet. Det var arbetsmiljöer som man nästan bara ser på film och behövde man ett break i sitt arbete så tog man det. Det fanns såklart gym, gaming-rum, vilorum eller så kunde man sätta sig på terrassen efter att ha hämtat ut en perfekt tempererad cappucino från någon av baristorna och blicka ut över Stockholm med panoramautsikt.
Det var ett rum som vi såklart fastnade för lite extra och anledningen till att vi var där, pingisrummet som fanns på våning 12. Två bord, tre nivåer med läktare men dock väldigt stora fönster som hade fått vilken licenserad pingisspelare som helst att vända i dörren en tuff tisdagsträning. Som tur var detta en torsdag och molnigt så den vita bollen lämnade aldrig ens synfält. Det var ett spelsuget och ivrigt gäng från Spotify som äntrade pingisrummet. En del kom i princip startklara för match med egna racketar. Vi bjöd på en klassisk pingisshow med snabb inslagning, smash mot ballongplock och en och annan boll runt nät. Men deltagarna ville så klart mer, de ville testa på att ta våra skruvade servar och känna på hastigheten av en riktig loop. Med oss hade vi även en rullstol som bokstavligen satte deltagarna i ett nytt perspektiv. En del behärskade spelformen bättre inledningsvis när fotarbetets moment försvann. Men så fort bollen placerades lite mer åt kanterna eller att det kom en hiss/snake/Alex/Truls – (You name it!) då såg man snabbt att frustrationen växte och benen började att sprattla.
Ett uppskattat moment var att provspela i rullstol. (Foto: Fia Engström, Spotify)
Roger lär ut hur man tar emot Anjas vassa forehand-serve (eller sin egen vassa backhand-serve). (Foto: Fia Engström, Spotify)
Tillbaka till cappucinon och fördelarna med pingis på arbetet
Efter pingisspel och lunch, då vet vi att en kaffe på maten gör susen. När lugnet hade lagt sig och bollarna slutat studsa så samtalade vi med Fia Engström och Millie Wright på Spotify som vi skapat detta tillsammans med. Vi diskuterade mycket kring den här friheten som de bland annat har på Spotify där man när som helst kan ta ett pingisracket, lyfta vikter eller sätta sig för att meditera oavsett vad klockan är. Att uppmuntra medarbetarna att ta en paus för exempelvis pingis har gett tydliga resultat för ökad energi, motivation och bättre prestationer i arbetet.
Det var så tydligt här. Även om alla deltagarna var peppade att få spela pingis med varandra och oss så såg man en liten trötthet i början, men efter en timme var det en helt annan energi och glädje. Att ta med sig den energin in eftermiddagens arbete gjorde garanterat susen.
Är det pingisbord på jobbet som är lösningen på effektivare medarbetare?
– Vi säger ja till det och tackar Spotify för ett mycket givande besök. Det här vill vi naturligtvis se mer av hos fler företag. Därför ställer jag frågan till dig, Thomas Buza, Förbundschef på SBTF.
Träning, rörelse och frihet på arbetet verkar fungera väldigt bra på Spotify. Hur kan förbundet jobba för att få fler företag att etablera ”Pingis på jobbet”?
– Jag tror att Spotify kan vara en föregångare här. Vi har sett liknande exempel på kommunala energibolaget Öresundskraft i Helsingborg där bordtennis använts som en katalysator för motion och social samverkan. Det faller också perfekt in i Svenska Bordtennisförbundets (SBTF) övergripande vision att vi ska växa och bli fler utövare, bland annat genom att omfamna nya kategorier. Nyckeln för SBTF är att tillgängliggöra sporten och se till att vara där utövarna är. Det behöver inte alltid vara så som det traditionellt sett alltid har varit – att utövarna måste ta sig till en bordtennishall. Pingis går att utövas på de allra flesta ställen och det måste vi bli bättre på att nyttja, då är potentialen enorm.
Thomas är övertygad om att bordtennisen kommer sprida sig till fler platser än bara i ordinarie hallar. (Foto: SBTF-konvent 2024 från ett annat sammanhang)
– Vilka resurser och stöd kan förbundet erbjuda arbetsplatser för att göra pingis lättillgängligt men också skapa en enkel väg in till närmaste klubb?
– Kopplingen till lokal förening kommer vara viktig men inte avgörande. Även här kommer tillgänggörande och enkelhet vara en framgångsfaktor. Att verkligen tänka till kring hur människor i framtiden vill idrotta och motionera är också viktigt. Att våga tänka nytt och förenkla samt att konceptualisera och paketera ”pingis på jobbet” där utrustning, träning samt tävlingsmoment i form av tävling- och ligaspel kan ingå tycker jag är väldigt intressant att titta på för SBTF. Här tror jag också digitalisering kan spela en viktig roll såtillvida att vi som förbund kan tillhandahålla systemlösningar som underlättar vilket är en slags ”win-win-situation” då vi kan öka vår datakvantitet, avslutar Thomas.
Visionen fortskrider
Vi närmar 14 000 (!) licenserade spelare med flera månader kvar av säsongen. Det är fortsatt köer i många av våra föreningar. Men då är det viktigt att hålla intresset vid liv utanför hallarna under tiden som förbund, distrikt och föreningar gör allt dem kan för att hitta bra lösningar så att alla kan få spela, förr eller senare.
Toppbild: David Olsson och Anja Händén uppvisningsspelare Foto: Fia Engström, Spotify