Tiden kring jul och nyår är för många pingisspelare en av årets lägertider. Sedan många år tillbaka har Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, anordnat Camp New Level i Örebro i mellandagarna. Lägret där både delar av paralandslaget och årets breddgrupp på 23 spelare drillats i bordtennisens ädla konst.
Lägret har anordnats sedan 2018 och just varianten med två grupperingar som deltar parallellt sker för fjärde gången, eftersom pandemin gjorde att två år fick ställas in. Från att ha varit ett 10-tal deltagare i breddgruppen det första året fram till årets dryga 20-talet deltagare, alla spelare med stort engagemang och fina pingisfärdigheter.
SBTF:s klassare Lisa Lundell med Leon Wall och pappa Fredrik. Foto: Marit Brodd Almgren
I år har träningspassen kryddats med klassificering av SBTF:s klassare Lisa Lundell. Alla paraspelare som vill tävla ska klassas in i rätt skadeklass beroende av funktionsnedsättning. Lisa och hennes klassningskollegor brukar vanligtvis klassa spelare endast på tävling men när det kommer till årets Camp New Level fanns hela sju spelare som var i behov av klassning och det gjorde att Lisa kunde prioritera tillfället i Örebro. En av spelarna som skulle klassas var Leon Wall från Oskarshamns BTK för att kunna spela paratävlingar framöver. Siktet för Leon är inställt på att ställa upp på Malmö Open i februari 2024.
Leo Ryding och Niclas Rodhborn. Foto: Marit Brodd Almgren
Leo Ryding (till vänster), från Dagsbergs IF, har varit med på Camp New Level ett flertal gånger, och är alltså en av de mesta deltagarna under årens lopp. Leo var bara 10 år, och nybörjare, när han var med första gången 2019. Nu har han precis fyllt 14 år och spelar med materialracket och har vassa slag. Leo träffar Niclas Rodhborn (till höger) som är debutant i år. Niclas har nyss börjat träna pingis regelbundet men har en lång meritlista där karriären, som rullstolstennisspelare och senare förbundskapten för rullstolstennisen, på pappret har mest koppling mot pingis.
David Olsson och Niclas Rodhborn. Foto: Marit Brodd Almgren
Det finns många anledningar till att Svenska Bordtennisförbundet anordnar parallella läger och en är att breddspelare får sparring och tips av en av landslagsspelarna under en del av ett träningspass. Det var alldeles säkert en av höjdpunkterna för Niclas, som fick chansen att spela med David Olsson, rankad 20:e i världen i sin paraklass. Det blev bra råd, bra sparring, bra pepp och härliga bollar mellan killarna. Några av bollarna spelades förresten in på video för att kunna visas upp för Niclas träningskompisar på hemmaplan….
Anja Händén och Alice Wågberg. Foto: Marit Brodd Almgren
Det blir många fantastiska möten mellan människor under Camp New Level, ett annat exempel på utbyten och tips är Anja Händén, förebild från paralandslaget, som berättar några hemligheter för Alice Wågberg från Rudalens IF när det kommer till grepp och plattor.
Keija Ryft, Alice Wågberg och Leo Ryding. Foto: Marit Brodd Almgren
Ett, lite oväntat, inslag blev världens kramkalas mellan Alice, Keija och Leo – som alla spelade tighta matcher med varandra – och när en av matcherna färdigspelades med siffrorna 16-14 i skilje…. Alla är vinnare verkar det som. Ett annat kramkalas skedde på uppstuds när 80-årige Bengt skulle åka hem och han ropade ”Hej då” – då var Anna och Nicholas med flera på tårna och ville kramas ”Hej då”.
Jan Bergersen, Norges Förbundskapten för paralandslaget, tillsammans med SBTF:s Alexander Öhgren. Foto: Marit Brodd Almgren.
Alexander Öhgren, en arrangörerna av lägret, tillika aktiv landslagsspelare och norska förbundskaptenen Jan Bergersen utbytte tankar om hur Camp New Level och paralandslagens träningsläger mellan jul- och nyårstid kan utvecklas framöver. Utvecklingstankarna handlar om att göra lägret ännu mer internationellt och få fler nationaliteteter att delta.
Det är inte bara ren bordtennisträning som erbjuds deltagarna vid Camp New Level utan en del av lägret kallas av några ledare för ”mini-konvent”, det innebär ett antal föreläsningar där deltagarna får till sig inspiration, nya tankar och idéer samt möjlighet att ställa frågor. Tilda Persson från parasimningen berättade lite om hur de arbetar inom Trollhättans parasimning och norske Jan gav sin version av utvecklingen av norska parabordtennis. En längre workshop med frågor om bland annat bästa ledaregenskaper, tips på inkludering och hur man rekryterar nya spelare och ledare fick grupper diskutera och lämna svar på medan Alexander noterade febrilt det som sades, allt för att kunna fånga upp tips som vi kan sprida vidare till föreningar. Robert Svanberg och Daniel Ellermann avslutade minikonventet med en landslagsinformation om bland annat vägen mot Paralympics.
Ester Hultman med pappa Rickard Hultman. Foto: Marit Brodd Almgren
Under minikonventet fick också Ester Hultman, deltagare på Special Olympics i Berlin i juni 2023, chansen att berätta om upplevelserna därifrån. Ester guidades att svara på frågor som pappa Richard ställde, ett jättefint bildspel med många fina foton satte guldkant på berättelsen.
Eftersom ledarna varje år ser till att fixa en utvärdering för spelarna så får Svenska Bordtennisförbundet input till hur vi kan utveckla arrangemanget vidare och bättre.
Toppbild: Deltagarna på Camp New Level 2023. Foto: Henrick Sandhbladh