Etta och tvåa på världsrankingen!

av | jun 4, 2023 | Para

Det ser lovande ut för framtiden i det svenska paralandslaget. Det visar fortsatt den senaste världsrankingen där vi nu har en ny världsetta i rullstolsklass 5 herrar, U23. Denna gång är det David Olsson som tagit sig förbi förra månadens svenska världsetta, Isak Nyholm.

I maj har stora delar av den svenska truppen varit på landslagsuppdrag i Slovenien och Polen. David var en av spelarna som var tävlade på båda platserna och gjorde en mycket bra insats i framför allt Polen. När lottningen av gruppspelet kom såg det tufft men ändå hoppfullt ut när förstaseedade världstvåan Tommy Urhaug skulle stå för motståndet i den första matchen. – Inför den matchen gick jag in med en god och stark känsla att jag kunde störa honom, säger David. Fokuset låg hela tiden på prestationsmålet att hålla sig till spelplanen och som till slut resulterade i en vändning från underläge 1-2 i set till att vinna de två sista seten med 11-9 och 13-11. Maxpoäng på rankingen efter den starka segern.

Inför matchen mot den högre rankade turkiska spelaren Hamza Caliskan stod det 1-1 i matcher och det skulle bli en kamp även denna gång. Två bollars marginal i de fyra första seten, men i det femte och avgörande setet var det ändå svensk dominans som slutade 11-6. David säkrade den tuffa gruppens första plats där han även vann stabilt mot Daniil Ustinov, Polen däremellan.
I semifinalen gör David ändå en bra insats mot Ali Ozturk, Turkiet, men fick se sig besegrad med 1-3.

Förbundskapten Robert Svanberg är givetvis mycket nöjd med Davids insats. – Att besegra legenden och världstvåan Tommy Urhaug som vinner hela tävlingen sen är riktigt starkt. Även att pressa den rutinerade Ali Ozturk i semifinalen är också ett kvitto på att han går framåt för varje tävling som han gör, säger Robert.

Förändring i träningen
– Jag har sedan i påskas börjat träna med Mattias Översjö där vi tränar mycket specifik rullstolspingis. Vi kör så mycket matchlikt som möjligt, och det anser jag har gjort att jag utvecklat alla delar i mitt spel. allt från serve och serveretur till förstaöppning och attack. Den träningen har jag även haft på FIFH Malmö där det blivit mycket materialspel, säger David.

En pallplats tillsammans med tre riktigt rutinerade spelare och platsen som världsetta i sin U23-klass bådar gott för framtiden. – När året är slut hoppas jag kunna slå mig in på topp 12. Det kommer vara svårt att veta om jag eller Isak kommer vara etta i U23. Vi börjar slå väldigt bra spelare varje tävling och förhoppningsvis kommer det vara vi två som har de platserna, avslutar David.

Isak tar sin nya plats som från nummer 1 till nummer 2 i U23 med ro. – David är värd att få gå upp på rankingen efter sina fina vinster i Polen, speciellt när han vann mot Tommy. Hur U23-rankingen kommer se ut vid årsskiftet? Det blir spännande oavsett. säger Isak.

Ser positivt på läget
Svanberg gillar konkurrensen i klasserna där truppen har flera spelare och speciellt de som ligger varandra så nära på rankingen så som David och Isak i klass 5 samt Cajsa Stadler och Emelie Endre i klass 6.

I stående klass 7 dam, U23 är fortsatt Smilla Sand långt före sina konkurrenter på världsrankingen vilket förbundskaptenen tycker hon förtjänar. – I Slovenien gör hon sin bästa någonsin mot världstvåan Kubra Korkut från Turkiet.

I stående klass 6 dam, U23 närmar sig Cajsa Stadler förstaplatsen efter två väl genomförda tävlingar där den sistnämnda slutade med guld i singel.

Cajsa Stadler
Foto: KARL NILSSON, Parasport Sverige

– Vi befinner oss i ett bra och intressant läge. Våra unga spelare börjar etablera sig på seniorrankingen och som har framtiden framför sig. Det märks även att våra rutinerade spelare får en boost av att detta och det visar sig att hårt arbete lönar sig, avslutar förbundskapten Svanberg.

Svenska paraspelares världsranking, juni 2023
Damer rullstol
Klass 5
6, Ingela Lundbäck

Damer stående
Klass 6

9, (2, U23) Cajsa Stadler
11, Emelie Endre

Klass 7
6, (1, U23) Smilla Sand

Klass 10
13, (4, U23) Anja Händén

Herrar rullstol
Klass 3

8, Alexander Öhgren

Klass 4
33, Magnus Norgren

Klass 5
20, (1, U23) David Olsson
21, (2, U23) Isak Nyholm

Herrar stående
Klass 6
13, Michael Azulay

Klass 7
20, Jonas Hansson
23, (7, U23) Sam Gustafsson

Klass 8
8, Emil Andersson
20, Nicklas Westerberg

Klass 9
11, Daniel Gustafsson