2024-08-09 | OS 2024
Sverige lämnar OS i Paris med två silvermedaljer i bordtennis. Det svenska herrlaget stod upp mycket starkt mot Kina och pressade varje match till skiljeset. Trots att den kinesiska muren höll även i denna final, har vårt bordtennislandslag överträffat alla förväntningar och kommer hem som hjältar.
OS-finalen mot Kina var en match där Sverige hade bestämt sig på förhand. Man trodde på det.
Tankarna går tillbaka till historierna om 80-talet. Lagfinalen 1985 i Göteborg. Sverige – Kina, 0-5. Lagfinalen 1987 i New Delhi, Sverige mot Kina. 0-5. Lagfinalen 1989 i Dortmund. Sverige – Kina, 5-0. Skillnaden? Man hade lärt sig av historien, man hade tränat sig att bli bättre – och man trodde på det.
För första gången på många år var det idag en känsla som sade – det här skulle banne mig kunna gå.
Efter bragdvändningen mot Japan i onsdags trodde nog ännu fler att det var möjligt.
Vi har en generation av landslagen som har levererat starkare och starkare under flera år, ja, snart många år. Pallplatserna på stora mästerskap börjar bli många de senaste 10 åren. Märk därför väl, att Sverige spelar OS-final 2024 är inte en ren slump. Det är produkten av ett mångårigt arbete som givit frukt när scenen är som allra störst. De olympiska spelen.
Men visst, vi ska inte vara naiva. På andra sidan nätet stod idag ett kinesiskt lag som bara med sina namn lätt kan benämnas som ett av de starkaste lagen någonsin. Alla visste någonstans vad som gällde. Att slå en kines är sin sak. Att slå tre kineser är en helt annan.
***
Den inledande dubbelmatchen blev så spännande som vi bara hade kunnat hoppas på, även om det kinesiska paret Wang Chuqin och Ma Long till slut kunde slå in matchbollen till 11-7 i skilje.
Sverige spelade bra, stundtals riktigt bra. Det inledande setet som ställde kineserna helt. Det fjärde setet där Sverige kommer tillbaka och skaffade fram ett avgörande. Det var en match vi hade behövt i protokollet, och det var surt att vi inte lyckades, men prestationen går inte att summera på annat sätt än fullt godkänd.
Skulle Truls så få en revansch från singelfinalen för fem dagar sen? Skulle han lyckas rubba Fan Zhendong. Om inte annat trodde han på det själv. Så långt som det skulle räcka idag!
Truls, som låg under delar av första, lyckades vinna setet och skapa rejäl darr i matchen och helnervösa läktare i South Paris Arena 4. Fan Zhendong kom därefter tillbaka och vann de två efterföljande seten i ren mästarstil.
Men återigen, precis som många gånger under turneringen, gav Möregårdh inte upp. Det fjärde setet på ett helt magiskt sätt i svensk favör och ännu ett skiljeset att våndas inför. Men Fan Zhendong är världens just nu bästa bordtennisspelare, och lade i den berömda extraväxeln. Då spelar det ingen roll om motståndaren spelar på 100%. Det avgörande setet slutar 11-5 och nu var den svenska uppförsbacken såklart mycket brant.
Kristian Karlsson fick också tuffast möjliga start mot Wang Chuqin som spelade urstarkt i de två första seten, som han också vann. Men precis som i singelturneringen visade kinesen att han är den i truppen som kanske har de mest vacklande nerverna. Det tog Karlsson till vara på. 12-10, 12-10 och ännu ett skiljeset. Men också ännu ett tillfälle för de kinesiska spelarna att visa upp sitt fulla register. Det blev till slut inget snack om saken. 11-2 och finalen därmed avgjord.
Det var en mängd broderliga kramar och handskakningar mellan de bägge nationerna efter matchen.
Vi säger stort grattis till Kina som vinner ännu ett guld.
Men framför allt. Vi säger stort grattis till Sverige som står för en helt makalös insats under dessa olympiska spel.
Nu väntar en tid av samling och återhämtning för att sedan gå in med stor offensiv i nästa era av vår fantastiska sport.
Svensk bordtennis står stark.
OS i Paris
Lagturneringen
Herrar lag, final
Sverige – Kina, 0-3
Kristian Karlsson/Anton Källberg – Wang Chuqin/Ma Long, 2-3 (11-8, 4-11, 3-11, 11-6, 7-11)
Truls Möregårdh – Fan Zhendong, 2-3 (12-10, 8-11, 9-11, 13-11, 5-11)
Kristian Karlsson – Wang Chuqin, 2-3 (11-9, 11-5, 12-10, 12-10, 2-11)
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
2024-08-08 | OS 2024
Klockan 23.34 torsdag 7 augusti 2024. En av Sveriges största bedrifter i lagsammanhang är ett faktum! Efter ett underläge med 0-2 bragdbesegrar Sveriges herrar Japan med 3-2, där Anton Källberg lyckas vända 0-2 till seger mot världsspelaren Harimoto i den avgörande matchen. Svensk bordtennis är i fullkomlig extas.
Det går att beskriva den lagmatch vi under torsdagskvällen fick uppleva på flera olika sätt.
Det enkla tillvägagångssättet är att (1) kort konstatera att Japan var urstarkt i den inledande dubbeln. (2) Tomokazu Harimoto visade på noll nerver och ett 100-procentigt attackspel och besegrade formstarka Truls Möregårdh med 3-1 på ett betydande sätt. (3) Kristian Karlsson lägger ett första set i sin singelmatch och därefter är (4) vändningen av sådan art man bara skriver storstilade Hollywoodfilmer om. Sverige är klart för OS-final!
Gott så?
Nej, vi måste beskriva detta lite mer i detalj för att måla en mer korrekt bild.
Vasst dubbelpar banade väg för japansk ledning
Fem minuter över 20.00 såg det faktiskt trevligt ut. Kristian Karlsson och Anton Källberg startade dubbelmatchen piggt och gav Sverige en skön ledning med 1-0 i set. Förhoppningen om en stark fortsättning låg i luften, men det japanska paret Hiroto Shinozuka och Shunsuke Togami hittade så smått tillbaka, lyckades få till det egna öppna spelet och tog över matchen totalt. Allt eftersom matchen gick drog Sverige på sig fler misstag och siffrorna rann iväg rejält mot slutet. 9-11, 4-11, 7-11.
Därefter fick vi se en mycket spännande inledning mellan lagens bägge ettor Truls Möregårdh och Tomokazu Harimoto. Möregårdh med starkt serve- och returspel och stor variation. Harimoto med ödeläggande aggressivitet i attackspelet. Truls hade först en liten ledning vid 7-6 i första som Harimoto lyckades vända till 7-10. Möregårdh åt sig ikapp till 10-10, men setet slutade 11-13.
Japanen startade andra set helt ursinnigt och spelade till sig en ledning 3-6 som Möregårdh på sitt ”Möregårdhska” sätt lyckades vända till egen setseger med 11-9. Spänningen total.
Men Harimoto hade en tempoväxel till och vred upp reglaget till 11. Och 11 poäng nådde han också snabbt i tredje, 11-4. Något jämnare i fjärde, men japanen spelade på högsta nivå och lyckades vinna även detta set och lagmatchen stod nu 2-0.
Shunsuke Togami, som också var den spelaren som övertygade allra mest i dubbelmatchen, fick ett bra grepp om Kristian Karlsson i matchinledningen. Första set gick fort och nu hade många nog börjat räkna med att kvällen skulle bli kort.
Vändningen att minnas för evigt
Kristian Karlsson har haft en tuffare säsong i singelspelet 2024/2024. Året som inleddes med plats 38 på rankingen har sjunkit till 61 och under våren 2024 har det internationella fokuset främst legat på mixeddubbel. Så till den grad att många enbart talat om ”dubbelspecialisten” Kristian Karlsson.
När då 16-rankade Togami såg ut att vara i högform infann sig känslan av att detta inte kunde bli något bättre utav.
Men under OS har Karlsson spelat bra rakt igenom, vilket han inte minst visade i sin singelmatch mot Jonathan Groth under inledande åttondelsfinalen mot Danmark i lagturneringen. Inte att räkna bort med andra ord.
Åter till matchen.
Karlsson spelade kraftigt upp sig i andra set. Tempot ökade och den klart muskelkraftigare Karlsson började få rejäl effekt i sina attacker. Japan tappade momentet. Kristian vann andra set med 11-9, det tredje med samma siffror. Fjärde set blev en förlösande historia. Matchbollen slogs in vid 11-4 och Kristian Karlsson kunde jubla högt inför en återhämtande publik.
Du vet redan hur den här historien kommer att sluta, men märk väl – det var Kristian Karlsson som löste upp knutarna och gav lagkamraterna chansen till revansch. Vilken insats av Karlsson!
När Truls Möregårdh nästan hundraprocentigt besegrade Shinozuka – Ja, han tappade faktiskt fokuset för en stund och släppte ett set vid ledning 2-0 – var matchen i ett läge ingen hade kunnat tro.
2-2 och avgörande match.
Anton Källberg mot världsnian Tomokazu Harimoto.
Resten är en sagolik historia.
Harimoto spelade som en maskin i två set, 11-5 och 11-5, och tog en liten ledning i tredje.
En svensk time-out senare och Anton Källberg, som faktiskt var helt utspelad, kom ut som en ny person och visade varför han bara dygnet före klarat av att besegra Timo Boll för första gången i landslagskarriären.
Forehandattackerna satt, det snabba backhandreturspelet fungerade bättre. Tredje set till Källberg med 11-7 och japanen visade för första gången att hans kropp också bestod av nerver som darrade under press. Då pratar vi all press på japanen.
Källberg började spela som i trans och den ena pingisgodisbollen efter den andra presenterades inför en högt jublande publik. 11-7 i fjärde. Skiljeset skulle avgöra hela lagmatchen.
Harimoto kunde för en kort stund prestera på hög maskin igen och tog sig till ledning 3-6. Anton Källberg räddade den ”åh så viktiga” andrabollen i egen serve. Källberg kunde återigen hitta sin form och vände setet till 8-6. 8-9 och övertag Harimoto. 9-9. 10-9. 11-9!
Fullkomliga glädjescener med svenskar som ramlar, kramas, hoppar, skriker, skrattar och gråter. Anton Källbergs i särklass bästa prestation i landslagströjan är ett faktum. Sverige hällde vatten och släckte den japanska vulkanen och spelar nu OS-final 2024 i Paris.
OS i Paris
Lagturneringen
Herrar lag, semifinal
Sverige – Japan, 3-2
Kristian Karlsson/Anton Källberg – Shunsuke Togami/Hiroto Shinozuka, 1-3 (11-8, 9-11, 4-11, 7-11)
Truls Möregårdh – Tomokazu Harimoto, 1-3 (11-13, 11-9, 5-11, 10-12)
Kristian Karlsson – Shunsuke Togami, 3-1 (7-11, 11-9, 11-9, 11-4)
Truls Möregårdh – Hiroto Shinozuka, 3-1 (11-5, 11-6, 5-11, 12-10)
Anton Källberg – Tomokazu Harimoto, 3-2 (5-11, 5-11, 11-7, 11-7, 11-9)
2024-08-06 | OS 2024
Det svenska herrlaget stod för en mycket gedigen insats när Europakonkurrenten Tyskland besegrades med 3-0. Ett styrkebesked där samtliga spelare bidrog till segern, och där Anton Källberg fick slå in den slutliga matchbollen mot legendaren Timo Boll. För första gången ett svenskt herrlag i semifinal på ett OS, där Japan nu väntar.
Innan segern mot Tyskland under Bordtennis-EM på hemmaplan i Malmö 2023 hade Sverige inte besegrat Europagiganten på nio tillfällen sedan 2011. Under Bordtennis-EM i Malmö talade många om att det var ett B-betonat Tyskland som besegrades. Nu är det inget snack.
Firma Dimitrij Ovtcharov, Dang Qiu och Timo Boll är bland det vassaste de kan plocka fram bortsett från Patrick Franziska. Och Sverige räddes inte en sekund i denna OS-kvartsfinal i Paris.
Den inledande dubbelmatchen startade jämnt, men Kristian Karlsson och Anton Källberg hittade tidigt de rätta vinklarna och den snabba offensiven. Första set 12-10 och Timo Boll/Dang Qiu var faktiskt någon tempoväxel ifrån.
I andra sett spelade svenskarna ursinnigt och gick fram till 10-4 innan setet till slut avgjordes till 11-7.
Framför allt Karlsson imponerade mycket, och gav dubbelparet rejält med självförtroende som höll sig hela vägen till seger med 3-0 i set. Inget annat än en uppvisning i effekt dubbelspel mot ett absolut världspar.
Därefter fick Truls Möregårdh en bra start mot Ovtcharov i lagmatchens första singel. 1-0 i set.
Men tysken var oerhört koncentrerad, och det var tydligt att detta inte var en match han skulle släppa för den var absolut över. Han gick fram till 1-5 i andra. När Truls knappade in hela vägen till 8-9 tog Tyskland en klok time-out. ”Dima” kom ut starkt och vann andra set med 8-11.
Även tredje set gick Ovtcharovs väg och nu syntes Möregårdhs frustration mycket tydligt. Hemma höll vi tummar och tår att han skulle hålla ihop det mentala. Bollträffen var fortfarande av högsta världsklass.
Möregårdh gick också ut starkast i fjärde set, men ”Dima” ville inte sämre. 7-3 blev 7-6 och Sverige tog sin time-out. 7-7 och ett riktigt nervöst läge. Då gjorde Möregårdh som han har gjort under hela OS – plockar fram det när det gäller som mest. 11-8 till svensken och skiljeset att vänta.
Ovtcharov spelade och spelade med ett försvar av yttersta klass. Helt plötsligt tysk ledning 2-6. Återigen gjorde Truls det magiska, och på något sätt fick vi återigen se en vändning till svensk seger via 11-9.
2-0 till Sverige efter otroliga prestationer.
Anton Källberg kunde sedan gå ut till match mot Timo Boll som en helt ny spelare jämfört med singelklassen. Forehandattacken satt som ett smäck och Boll hängde inte riktigt med i de två första seten.
Men vi vet också att matcher mot Boll sällan är över utan stora besvär. Han kröp närmre och närmre, ökade tempot i öppna spelet, hittade vinklarna bättre i det lilla spelet. Trots svensk ledning 7-6 i tredje kunde Boll knipa hem setet med 7-11.
Fjärde setet blev inget undantag, men denna gång lyckades Anton knyta ihop säcken i ett otroligt viktigt läge. 8-8 blev 11-8 och lagmatchen därmed vunnen.
En mycket stark laginsats.
OS i Paris
Lagturneringen
Herrar lag, kvartsfinal
Sverige – Tyskland, 3-0
Kristian Karlsson/Anton Källberg – Dang Qiu/Timo Boll, 3-0 (12-10, 11-8, 11-8)
Truls Möregårdh – Dimitrij Ovtcharov, 3-2 (11-9, 8-11, 7-11, 11-8, 11-9)
Anton Källberg – Timo Boll, 3-1 (11-7, 11-9, 7-11, 11-8)
Herrar lag, semifinal
Sverige – Japan, onsdag 7 augusti klockan 20.00
Foto: ITTF World
2024-08-06 | OS 2024
Sydkorea blev numret för stort i kvartsfinalen och besegrade Sveriges damer med 3-0. Det var en match där temposkillnaden till slut avgjorde, men där vi också fick se stora ljusglimtar från främst Stina Källberg och Linda Bergström. Prestationen i lagturneringen kommer i varje fall gå till historien som kanske den starkaste någonsin av ett svenskt damlandslag.
Den 6 augusti 2024 sätter punkt för ett succéartat projekt som kan sägas inleddes redan under European Games i juni 2023 i polska Krakow. Sedan dess har kärntruppen för damlandslaget varit intakt och bestått av de fyra spelarna Linda Bergström, Stina Källberg, Filippa Bergand och Matilda Hansson i samtliga efterföljande lagturneringar. En ny kärntrupp där Linda Bergström efter många år bakom bland annat Matilda Ekholm nu förväntades kliva fram som det stora ankaret, och där Stina Källbergs utveckling förväntades börja ge frukt.
European Games slutade med en plats i kvartsfinal, efter en förlust som kunde ha vittnat om mer än 1–3 mot Tyskland. Ett fullt godkänt resultat.
På hemmaplan i Malmö blev det också kvartsfinal i Bordtennis-EM inför en euforisk publik i Malmö Arena. Via en gruppseger blev det därefter seger i åttondelen mot Polen med 3–1. Förvisso en svidande förlust mot Portugal i kvarten, men också här presterade man ett snäpp bättre än förväntat. Alla pratade om framsteg.
Sedan kom den stora värdemätaren, och det som skulle bli sista chansen att kvalificera sig till OS i Paris, nämligen lag-VM i Busan i februari 2024.
Gruppspelet började förvisso tufft med förlust mot starka Rumänien. Men resten av dagarna blev en lektion i fullkomlig spänning, uthållighet och effekt när det gällde som mest. Laget spelade två matcher som klockade över 3:30. Till slut en andraplats i gruppen, vilket också blev en plats i åttondelen via seger mot Slovakien i 16-del. Väl där blev Tyskland för svåra.
Därefter väntade ett par veckor av stor spänning innan det till slut stod klart att Sverige klarat den 16:e platsen och därmed också fått klartecken att åka till OS. Som första svenska damlag sedan lagspel blev en del av OS-programmet.
Ingen krävde mer än att tjejerna faktiskt kom till OS i Paris. Den mäktiga prestationen var redan ordnad. Men tjejerna ville mer. Via gårdagens fenomenala seger mot Hongkong skrev de in sig i den svenska bordtennishistorien.
Förlusten mot Sydkorea
Att dagens kvartsfinal slutade med förlust är naturligtvis inget roligt att skriva om. Att de förlorade med 3-0 desto tråkigare.
Men inte ens idag var det en match utan att Sverige stundtals hade chanser.
Visserligen blev den inledande dubbelmatchen för Stina Källberg och Filippa Bergand för svår. Koreanskorna höll ett för högt tempo, och visst hade de gjort en smart uppställning att låta formstarka 7-rankade Shin Yubin spela dubbel.
Men Linda Bergström och Stina Källberg gav bägge sina singelmatcher en rejäl chans.
Bergström som startade starkt med seger i första set, hade därefter chans att både ta ledning 2–1 och skaffa fram ett skiljeset. Marginalerna oerhört små.
Stina Källberg tog också hon ledning med 1–0 mot 15-rankade Jeon Jihee. Också det andra setet blev tajt, men slutade i förlust 11–13 och därefter ryckte koreanskan i ett tempo något för högt för Källberg.
Nu är OS-äventyret slut för den här gången. Med vad detta gäng presterat ser vi redan nu fram emot kommande år kan ge, både för spelarna själva och för svensk dampingis.
Svensk bordtennis är otroligt stolta över er.
OS i Paris
Lagturneringen
Damer lag, kvartsfinal
Sverige – Sydkorea, 0-3
Stina Källberg/Filippa Bergand – Yubin Shin/Jihee Jeon, 0-3 (2-11, 7-11, 5-11)
Linda Bergström – Eunhye Lee, 1-3 (11-2, 4-11, 10-12, 11-13)
Stina Källberg – Jihee Jeon, 1-3 (11-8, 11-13, 6-11, 7-11)
Foto: ITTF World
2024-08-06 | OS 2024
Det var en på förhand tippad jämn match. Efter drygt tre timmar och 30 minuter står det klart att de svenska damerna besegrat Hongkong med 3-2 i en fullkomlig rysare som innehöll det mesta. Nu väntar kvartsfinal mot Sydkorea på tisdagen. Oavsett resultat är denna årgång redan historiska.
Sverige fick en lysande start i denna på förhand mycket jämna batalj. Dubbelparet Stina Källberg och Filippa Bergand kunde mycket starkt gå fram till ledning 2–0 och en stark ledning med 9–5. Där och då hade tjejerna med facit i hand behövt stänga matchen. Paret Lee och Doo från Hongkong hade dittills inte funnit rytmen, men fick helt plötsligt ett flyt. De lyckades vända setet med sex raka poäng till 9–11. Det fjärde setet rann snabbt i väg i Hongkongs favör.
Svenskparet försökte allt de kunde för att reparera den uppkomna revan. En tidig ledning med 3–1 i avgörande setet skapade hopp. Vid ställningen 5–8 lyckades de återigen smyga upp med två bollar och hemma i TV-sofforna skakade vi tänder. Men det gick inte. Vändningen från Hongkong blev fullbordad och vips var lagmatchen i ett enormt tufft 0–1-underläge.
Linda Bergström klev in i hagen med viktiga erfarenheter från singelspelet i bagaget, där hon inte minst gjorde en strålande insats mot OS-guldvinnaren Chen Meng från Kina. Med ett bra självförtroende och bra träff från både forehandloop och backhandskär kunde hon gå segrande ur första set med 11–9 Andra set blev allt tajtare. Trots att Linda hade tre setbollar vid 10–7 kunde Zhu Chengzhu starkt kvittera till 10-10. Det skulle krävas sex egna setbollar innan Linda kunde avgöra till 16-14.
I tredje set gick Linda ut med bäst självförtroende och ryckte fram till 8-3. Men Zhu, 59 i världen, kom tillbaka. Hon var så illa tvungen för att hålla den matchen vid liv. Setet slutade 10-12 i Hongkongs favör.
Nu var Linda – och Sverige – skakat. Fjärde setet försvann fort. 5-11 till Hongkong och ett nytt fasanfullt skiljeset väntade.
Zhu skapade sig ledning 4-5, som Bergström snabbt kunde kvittera och skapa egen ledning 8-5. Zhu reducerade till 9-7. Men Linda höll sig kylig, vann med 11-7 och det var enorma segerarmar som sträcktes mot skyn. Lagmatchen var kvitterad.
Då gick Stina Källberg in i hagen med vetskapen om att det var nyckelmatchen för fortsatta chanser till vinst.
Men Källberg såg något skakad ut, och kom inte upp i nivå från start. Den 47-rankade Doo Hoi Kem spelade ett otroligt starkt backhandspel som hon lyckades låsa Källberg i. Vid ställningen 2-0 i set och 2-0 i poäng tog Sverige sin time-out för att försöka täppa igen forsandet från Hong Kong.
Något magiskt måste ha skett i pratstunden med förbundskapten Tobias Bergman och lagkamraterna på bänken. Källberg kom tillbaka till bordet, plockade poäng efter poäng och tog hem setet med 11-8. I fjärde set var Källberg som förbytt. Som en helt annan spelare. Hon spelade fruktansvärt aggressivt och inte ens Doos starka backhandspel kunde stå emot frammarschen som slutade med 11-3. Tredje raka skiljesetet i lagmatchen ett faktum.
Nu var det Källberg som hade kommandot. Vid 3-0 tvingades Hongkong till time-out. Men Stina bara fortsatte mata på. Tills 6-4. Då var det något som drog i Källbergs vad. Sittandes på golvet, med smärta i vaden tvingades Sverige ta en skadepaus. Vi drog andan. Skulle framfarten till en kolossal vändning stoppas av en ond vad?
Fysion Mikael Holm var snabbt inne i hagen. Pratade lugnt och masserade metodiskt det onda. Var det en sträckning? Var det kramp? Oavsett vad lyckades de fixa till något och Källberg kunde till publikens stora jubel ta sig tillbaka till spel. Inte nog med det, hon vann den direkt efterföljande poängen.
Men Doo Hoi Kem lyckades nyttja den lilla skiftningen i Källbergs momentum. 7-4 blev 7-7 och snart hade hon två egna matchbollar vid 8-10.
Då drog Stina Källberg den hårdaste backhanden raka vägen och reducerade till 9-10. Stämningen fullkomligen elektrisk. Hur vågar någon slå den i det läget? Resten var som en dröm och till slut stod Stina Källberg som segrare efter 12–10.
Lagmatchen var helt plötsligt i ett annat läge. Kvarvarande uppställning gjorde att Sverige hade goda chanser kvar att kunna ta hem detta.
Filippa Bergand gjorde allt vad hon kunde mot Zhu Chengzhu. Men spelaren från Hongkong älskar att spela med ett högt tempo, ett tempo som idag helt enkelt var för högt för Bergand. Vi fick ändå stundtals se mycket fint spel från Bergand. Matchen slutade 0-3 och nu var det så dags för dags för en helt avgörande match om lagvinsten. Matchklockan passerade tre timmar.
Linda Bergström mot Lee Ho Ching.
Kort och gott. En uppvisning från svenskens sida. Ett varierat spel hela vägen gjorde att Lee, som inte hade samma krut i sin backhand som lagkamraterna, aldrig egentligen lyckades hota.
3-0 blev resultatet och de svenska tjejerna fullkomligen sprang in i varandra i total eufori. Matchklockan slutade på 3:36.
Ett svenskt damlag har tidigare i historien som bäst spelat kvartsfinal på VM vid tre tillfällen; 1979, 1989 och 1997.
Årgången 2024 är redan nu historisk. Som första svenska damlag någonsin att kvalificera sig för lagspel på OS, och dessutom ta sig till kvartsfinal. Största svensk bedriften av ett damlag någonsin?
Få ord kan beskriva hur stort detta är för svensk bordtennis. Tack för showen, tjejer, imorgon tisdag kör vi igen!
OS i Paris 2024
Lagturneringen
Damer lag, åttondelsfinal
Sverige – Hongkong, 3-2
Stina Källberg/Filippa Bergand – Le Hoo Ching/Doo Hoi Kem, 2-3 (11-9, 11-5, 9-11, 4-11, 8-11)
Linda Bergström – Zhu Chengzhu, 3-2 (11-9, 16-14, 10-12, 11-5, 11-7)
Stina Källberg – Doo Hoi Kem, 3-2 (5-11, 5-11, 11-8, 11-3, 12-10)
Filippa Bergand – Zhu Chengzhu, 0-3 (8-11, 4-11, 6-11)
Linda Bergström – Lee Ho Ching, 3-0 (11-5, 11-6, 12-10)
Kvartsfinal
Tisdag 6 augusti klockan 15.00
Sverige – Sydkorea
Foto: ITTF World
2024-08-05 | OS 2024
Efter vad som kändes som enbart några ynka timmar efter gårdagens fenomenala OS-finaldag i herrsingeln så lyckades Sverige – och Truls Möregårdh – ladda om och besegra grannlandet Danmark med klara 3–0. Matchvinnare blev Kristian Karlsson som stod både för en skön seger i inledande dubbeln tillsammans med Anton Källberg och därefter en avslutande storseger mot duktiga dansken Jonathan Groth.
Spelsystemet i lagturneringen på OS ger matcherna en spännande start med en dubbelmatch. Normalt sett en svensk specialitet och i lagmatchen mot Danmark en bra chans på 1–0.
Det var dock ett piggt spelande Danmark som tog hem första set med 13–11, efter att ha lyckats avgöra i sin femte setboll. Mest av alla imponerande den vid bordet lägst rankade Martin Buch Andersen, 276 i världen, som agerade orädd och spelade med stor vilja.
Danmark startade också andra set bäst, där Kristian Karlsson var den som mest visade tendenser på att inte ännu ha kommit igång. Men snart 33-årige Karlsson, med födelsedag imorgon 6 augusti, är erkänt duktig på att tagga till både sig själv och laget. Från underläge 6–8 lyckades Sverige gå segrande 11–8 och nu hade vinden vänt.
Sverige spelade ut rejält i tredje set, gick upp i ledningen 8-3 och avgjorde till 11-6. Då gick luften ur för danskarna, och sista set kunde enkelt spelas hem med 11-3.
Då var det dags för Truls Möregårdh. Inte ens dygnet efter den totala urladdningen i OS-finalen mot Fan Zhendong, och alla de påpassliga timmarna efter matchen. På andra sidan bordet den mycket oberäknelige Anders Lind.
Möregårdh, som var synbart sliten – både fysiskt och mentalt, gjorde så gott han kunde utan att behöva ta de stora rörelserna eller de längre duellerna. Med bra serve och vassa returer kunde matchen till slut gå till ett skilje, där Möregårdh som faktiskt hade ställningen emot sig 7–9 lyckades vinna med 11–9.
Kristian Karlsson kunde sedan gå in och göra en personlig stormatch mot 23-rankade Jonathan Groth.
Ett starkt första set där Karlsson spelade mer eller mindre felfritt och med mycket inspirerande energi slutade 11-8. I det andra mycket viktiga setet hade Karlsson ledningen med 8-5, som Groth lyckades kvittera och därefter spela till sig en setboll till 9-10. Då lyckades Karlsson komma tillbaka och vinna med 12-10. Det mentala övertaget därmed enormt.
Det förvaltade Kristian Karlsson på bästa sätt. Sista setet blev 11-7.
Därmed var Danmark besegrade med 3-0. Med facit i hand en mycket imponerande lagseger på flera sett ur ett svenskt perspektiv. Möregårdh vann utan att imponera. Övriga laget klev fram när det gällde som mest.
Nu väntar kvartsfinal mot vinnaren mellan Tyskland och Kanada. I nuläget är matchtiden ej publicerad.
Damlaget går in i lagturneringen måndag 5 augusti klockan 20.00 mot Hongkong. Matchen sänds på Max.
OS i Paris
Lagturneringen
Herrar, omgång 1 (åttondelsfinal)
Sverige – Danmark, 3-0
Anton Källberg/Kristian Karlsson – Jonathan Groth/Martin Buch Andersen, 3-1 (11-13, 11-8, 11-6, 11-3)
Truls Möregårdh – Anders Lindh, 3-2 (11-7, 9-11, 11-13, 11-5, 11-9)
Kristian Karlsson – Jonathan Groth, 3-0 (11-8, 12-10, 11-7)
Damer, omgång 1 (åttondelsfinal)
Måndag 5 augusti, klockan 20.00
Sverige – Hongkong
Foto: ITTF World