Singapore Smash: Oväntade vändningar

av | 2023-03-11 | Landslag, Start

I herrsingels första omgång svängde det rejält och vi fick uppleva ett par oväntade vändningar, en på pluskontot och och tyvärr en på minuskontot för Sveriges del.

Jon Persson såg ut att ha allt under kontroll mot Robert Gardos, Österrike. När han gick fram till 2-0 i set såg det hur stabilt ut som helst. Med tanke på hans fina insatser i Goa för en vecka sedan fanns alla förutsättningar att det skulle bli vinst här också.

Robert Gardos kom tillbaka och utjämnade till 2-2 i set. I femte kunde Jon efter inledande 2-4 gå fram till 5-4 och sedermera stabila 8-5. Vad hände då? Jo, Gardos kom tillbaka än en gång och tog resten av poängen. Mycket trist med tanke på att Jon ändå verkar ha en god form.

Om det var vändningen på minuskontot, stod Mattias Falck för en vändning liknade den Gardos lyckades med.

Efter att Patrick Franziska säkert tagit hand om de två första seten, 2 x 11-7 var det inte mycket som talade för Falck. Via en stark avslutning av tredje set och vinst med 11-9 kom Falck ut i fjärde på ett osannolikt sätt. Han satte allt som rörde sig och plötsligt hade han gått fram till 10-0 och ett femte set väntade.

Då hade man ju kunnat hoppas på en upprepning av det fjärde, men så skedde förstås inte.

Istället skaffade sig Franziska 5-4 vid sidbytet, gick sedan fram till 8-4 och två matchbollar till 10-8. Då fick Falck igång det spel han hade i fjärde och satte allt. Visst, världstolvan Patrick Franziska skaffade sig ännu en matchboll vid 11-10, men det verkade den mentalt starke Mattias Falck hantera riktigt bra och tog resten av poängen fram till 13-11 och en fenomenal vinst.

För Mattias väntar hemmaspelaren Isaac Quek i andra omgången.

Truls Möregårdh tog sig också vidare till andra omgången genom att på ett stabilt sätt utmanövrera Alvaro Robles, Spanien, med 3-1 i set. För Truls väntar nu Jon Perssons överman, Robert Gardos, i andra omgången.

Anton Källberg hade på sin lott fått Fan Zhendong, Kina, i första omgången. Anton har haft en bra säsong och inte minst i tyska ligan gjort väldigt bra ifrån sig. Men, men, men, (fy) Fan skulle man kunna säga, vad bra världsettan är. Det var nästan kusligt att se. Hans attacker är kliniska och han träffar bollen väldigt tidigt vilket sätter motståndaren i tidsnöd i varje retur. Bara att bocka och buga för den lektion han gav.

Det är bara spelarna på den övre halvan som spelat den inledande omgången. Linda Bergström och Kristian Karlsson återfinns på den nedre halvan och träder in i singelspelet på söndagen.

Truls Möregårdh och Stina Källberg vann sin första match i mixed dubbeln med 3-1 i set över Eric Jouti, Brasilien, som spelade för BTK Kävlinge i Pingisligan för några år sedan, i par med Lee Ho Chin, Hongkong.

Följ tävlingen: 
Information
Resultat
Webbsändningar

Toppbild: Dagens svensk, Mattias Falck, som räddade tre matchbollar och tog sig vidare til andra omgången. Foto: WTT/ITTF