Storsatsning på nya RIG-orter och elitmiljöer

av | 2023-04-23 | Information, Landslag

Till hösten 2023 öppnas portarna till våra två nya riksidrottsgymnasier i Halmstad och Söderhamn. Svenska bordtennisförbundet har i nära samarbete med respektive rektorer nu kommit överens om vilka tränare som tillsätts som ansvariga RIG-tränare på respektive ort. I Söderhamn blir Mattias Ekdahl ansvarig RIG-tränare och i Halmstad Kim Nylander.

Mattias kommer närmast från en tjänst som ansvarig för RIG:et i Köping, men är också ansvarig landslagscoach för de svenska pojkkadetterna. Kim Nylander har tidigare jobbat med olika landslagskategorier i Sverige och Danmark och lämnar nu en tjänst i danska CPH bordtennis.

– Jag är oerhört glad för att få möjligheten att jobba på RIG:et i Söderhamn. Jag ser fram emot att starta upp en ny struktur och bygga en ny miljö runt en befintlig elitmiljö på seniornivå. Det kommer att vara en mycket bra möjlighet för eleverna att interagera och vara en del av en grupp med spelare på den höga nivån. Personligen kommer det även bli mycket givande att arbeta runt och tillsammans med det tränarteam som finns i Söderhamn. Jag kommer att göra mitt bästa för att skapa bästa möjliga förutsättningar för eleverna som kommer i höst och i framtiden, säger Mattias Ekdahl.

För falkenbergaren Kim Nylander blir det lite av en comeback på den svenska bordtennisscenen och att  motivationen är hög går inte att ta miste på.

– Efter sex år i dansk bordtennis, har jag haft fokus på att skapa ett utvecklande och en professionell träningsmiljö för juniorer, i samspel med utbildningen av spelaren bakom racket och människan bakom bollen. Det har varit givande på alla sätt, och nu är det dags för ett scenskifte. Det är en möjlighet för alla involverade att få arbeta i en mindre arbetsgrupp, både i och utanför träningshallen. Spelare i denna ålderskategori har behov för att punktmarkeras, då det är direkt avgörande år, inför den stora övergången från junior till professionell seniorspelare. Och det är med bankande bordtennishjärta jag går till min roll, att arbeta med svenska juniorspelare, i en spännande och professionell miljö som Halmstad besitter, med både spelare, tränare, all historia och kompetens som sitter i väggarna, säger Kim Nylander.

Daniel Ellermann, landslagsansvarig, är mycket nöjd med att tillsättningen av RIG-tränare i Halmstad och Söderhamn nu är klar:
– Det är två mycket kompetenta och pedagogiska tränare som jag tror passar perfekt in i de nya RIG-miljöerna. Båda två kommer dessutom vara en viktig del i ungdomslandslagets ledarteam framöver.

Ett annat stort glädjeämne för svensk bordtennis på elitsidan som också kommer komma RIG-miljöerna till godo är de nyligen beviljade återstartsstödsmedel riktade till elitidrott som alla specialidrottsförbund (SF) fått ansöka om. Svenska Bordtennisförbundets ansökan gav 3,2 miljoner i stöd, bara fotbollsförbundet och skidförbundet beviljades högre summor. Stödet riktas framförallt mot framtida seniorlandslagsspelare och ska bland annat gå till att hjälpa till att stärka uppstarterna av SBTF:s tre elitcenter, RIG-Halmstad, RIG-Söderhamn och Paracenter-Motala, men även till andra viktiga svenska utvecklingsmiljöer. Medel har också beviljats till utveckling och fortbildning av svenska elittränare, spelar/motståndaranalyser och internationella tävlingar, läger och utbyten.

– Det är fantastiskt att vår ansökan togs emot så väl av Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK). Det var överraskande bra utdelning. Nu har vi goda möjligheter att utveckla flera delar av vår verksamhet detta och nästkommande år som pengarna är beviljade till, säger Daniel Ellermann avslutningsvis.