Vi tar fortsatta kliv framåt för att skapa bättre förutsättningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning, men vi har väldigt mycket kvar att göra både i samhället och inom svensk bordtennis. Heja Speciell-dagen samlade beslutsfattare, idrottare, förenings- och förbundsrepresentanter och forskare med det samlade målet – att få personer med IF att komma i rörelse. Det låter enkelt och det borde vara enkelt.
På plats och representant från Svenska Bordtennisförbundet var Lee Larsson som är med i utvecklingsprogrammet Eldsjäl 2.0 där han fokuserar på parainkludering och att försöka normalisera parapingis i bordtennisföreningar runt om i landet. Lee har även haft flera coach/tränaruppdrag till både para- och ungdomslandlagets läger och tävlingar.
Under dagen diskuterades allt från hälsoklyftor och forskningsbehov till praktiska exempel på hur idrotten kan ha en inkluderande kraft. De som modererade dagen var den forna simstjärnan Therese Alshammar och radioprofilen Lasse Persson. De guidade igenom fyra inspirerande pass som bjöd på glädje, tårar, eftertanke och beslutsamhet.
Ett blankt blad är starten till förändring.
Vad kan vi göra annorlunda?
Linnea Björndahl som är national director Special Olympics Sverige rivstartade dagen med att berätta att det är allas ansvar till att göra det lilla till det stora tillsammans. Parasport Sverige vill att politiken ska prioritera parasporten, införa ett långsiktigt statsbidrag samt inkludera personer med intellektuell funktionsnedsättning i offentlig statistik och forskning.
Det behöver finnas mer resurser och en långsiktighet som inte finns idag på det sätt vi önskar. Men vi behöver också veta mer om målgruppen. Det saknas idag viktiga fakta och kunskap då man utesluter statistik på många plan som berör målgruppen. Framför allt så måste personer med IF låtas komma till tals och få en större plats i samhället. Vi måste hjälpas åt att lyfta människor, inte tvärtom.
Idrotten räddar liv
Politiska panelsamtal och forskningsrapporter i all ära, men det är ändå alltid de personliga berättelserna som berör och ger det största uppvaknandet att en liten handling faktiskt kan rädda liv. Lisa Nordström Green är en av ambassadörerna i Special Olympics Sverige och har spelat bowling i 23 år. – Hade jag inte haft idrotten så hade jag inte funnits idag, inleder hon.
Under alla år i skolan hade hon inte bara kämpat med koncentrations- och inlärningssvårigheter utan även mot mobbarna. I sjätte klass blev Lisa diagnostiserad med en intellektuell funktionsnedsättning vilket på ett sätt gav henne en lättnad och en större förståelse för vad diagnosen innebar. Skoltiden med all mobbning satte dock djupa spår och Lisa blev så pass deprimerad att hon inte ville leva längre. Men någonstans därinne fanns det en vilja och livsgnista som var kopplad till bowlingen, idrotten, familjen och lagkamraterna.
– Idag mår jag bra och jag slängde mitt självmordsbrev förra året, säger Lisa samtidigt som hon med darrande röst ler för livet och gör hela samlingen märkbart berörd.
När gråten i halsen hade börjat avtagit så kom duon Mike och Lisa in på de riktiga glädjeämnena i idrotten där vikten av lagkamraterna och ledarna gör den enorma skillnaden på att trivas och inte. Tipsen som de delar med sig av till nya, unga personer som ännu inte kommit in i idrottsvärlden gör också en stor skillnad. Lisa inleder med: – Man ska aldrig skämmas för den man är utan bli accepterad. Mike som är en nyfiken person som har provat på det mesta fortsätter med: – Testa, var nyfiken på olika saker.
Therese Alshammar, Mike Malmer, Elin Nordström Green och Lasse Persson i samtal om idrottens betydelse.
Framtidens idrott
Heja Speciell-dagen påminner oss verkligen om vikten av att skapa idrottsmiljöer där alla känner sig välkomna. Det ska vara en självklarhet inom idrotten och svensk bordtennis. Det handlar om att ha ett öppet sinne, våga fråga, bry dig om och titta inte åt ett annat håll. Det kan vara livsavgörande.
Se hela ”Heja Speciell-dagen”: https://www.youtube.com/watch?v=06Vd93v2m0w&t=2s
Foto: Lee Larsson, Linda Carlsson, SBTF
Foto: Parasport Sverige
Toppbild: Linnea Björndahl Foto: Parasport Sverige