Rebecca mot OS i Paris 2024

av | 2023-09-17 | Domare, Start

I samband med bordtennis-EM i Malmö lämnade internationella bordtennisförbundet, ITTF, besked till domare runt om i världen, om uttagningen till OS och Paralympics. Rebecca Bergfeldt fick, som enda svensk, det glädjande beskedet att få döma just OS mitt under pågående EM i Malmö.

Det är inte första gången Rebecca dömer ett OS, det har hänt tidigare i Beijing 2008. Det är nästan preskriberat tycker Rebecca eftersom det är 15 år sedan.

Vi träffade Rebecca i mixed zon och frågade henne vad uttagningen betyder?
– Ja, jag tycker att det är fantastiskt, det är ärofyllt på det viset att det är få domare som blir uttagna och att det är någon som tycker att jag är lämplig för det här uppdraget känns mycket bra. Själva uttagningen betyder egentligen mer än att sen få åka dit…

Var uttagningen väntad för dig?
– Nej, verkligen inte. Jag blev väldigt överraskad, jag har ju varit på ett OS tidigare och det har varit en oskriven regel att har du varit med en gång så blir det inget mer. Europa har, som världsdel, också flest starka domare, så man vet ju aldrig. Helt klart otroligt oväntat.

Hur ser den generella uttagningsprocessen ut?
Det är delar av domarkommittén inom ITTF som tillsammans med andra personer bildar selection panel, som sen väljer ut ansökande domare bland de högsta utbildningsnivåerna; Gold Badge oh Blue Badge. Andra kriterier är bland annat kön, representation av alla världsdelar, prestationsbedömningar och tidigare erfarenhet från större evenemang.

Vilket stöd har du haft under årens lopp för att komma dit du är?
När jag blev internationell domare och kom ut på internationella uppdrag var det överdomare Richard Scruton från England som verkade för unga domare och stöttade mig på olika sätt. Han var också mycket intresserad av svensk bordtennis och visste att Sverige var bra på att ta fram unga duktiga domare. Richard betydde mycket och pushade mig och gav mig möjligheter, vilket jag tyckte var inspirerande och givande. Han lyfte fram mig i ett nyhetsbrev där jag fick berätta hur vi rekryterade domare i Sverige.

Här hemma i Sverige för 23 år sedan var det Börje Karlsson som fanns i bakgrunden för mig. Börje var internationell överdomare och medlem av internationella ”Rules committe” i många år. Han hade många kontakter och lyfte fram svensk bordtennis goda renommé på flera olika sätt.

Vad ser du mest fram emot?
Det är själva digniteten i arrangemanget, att det ställs höga krav på oss domare och utifrån det en viss nervositet. Men att få vara med på ett OS är fantastiskt roligt. Jag tycker att det är härligt och kul med multisportevent, precis som vid EM i München, förra året. Vid ett OS är det några extra regler om bland annat reklam som man behöver ha lite extra koll, det kan också vara lite olika, ibland finns extra personal tillgänglig som gör bedömningarna.

Ja, förresten, jag skulle kunna säga som min systerson uttryckte till media när han blev uttagen till att spela TV-pucken för Dalarna; jätteglad men också ”sjukt nervös”.

Lycka till Rebecca på OS i Paris 2024!