Projekt: Domare på träning

av | 2023-12-11 | Domare, Förening, Information

Svensk bordtennis har i år en deltagare, Emily Knutsson, med i utvecklingsprogrammet Eldsjäl 2.0. Programmet går ut på att ge de unga deltagarna inom svensk idrott förutsättningar att utvecklas till framtidens förändringsledare. Arrangörer är Riksidrottsförbundet i samarbete med Folkspel.

Tidigare bordtennisdeltagare har varit; Moa Arvidsson, Adam Magnusson, Tinna Nilsson, Gustav Pärsén, Erica Karlström, Dan Holmberg och Hugo Törngren.

Har du/ni inte tagit del av deras ”resor” – kontakta dem gärna för att få inspiration om och av dem, kanske använda dem som förebild i något förändringsarbete som föreningen ska göra eller varför inte till att bryta upp gamla invanda mönster och få nya idéer från härliga personer inom svensk bordtennis.

Domare på träning

Alla deltagare i Eldsjäl 2.0 ska genomföra ett projekt under utvecklingsprogramstiden. Emily genomför just nu ”Domare på träning” och erbjuder sina tjänster till föreningar i första hand i sitt närområde.

Vad är det och varför då?
För att lära framför allt unga spelare mer om regler, när det kommer till serve och uppförande på matcher, har Emily besökt Hörby Bordtennis- och innebandyklubb, Kågeröds BTK, BTK Scania och IFK Klagshamn, på några av deras barn- och ungdomsträningar eller läger. Där har hon skapat dialog med spelarna för att också avdramatisera rollen som domare och visa att ”domaren är mänsklig” – som det också står på en av RF:s skyltar om barnidrott.

Återkoppling från deltagarna har getts till Emily via QR-kod där några svar på frågan om vad som var extra kul eller intressant:

”Jag fick lära mig lite nytt om servar och det var sanslöst intressant!”
”Det var kul att veta vad de olika korten betydde.”
”Det var kul med historier om vilka spelare hon har dömt.”

Både föräldrar, tränare och föreningsledare har också gett sin uppskattning över initiativet. Ett exempel kom från en träning där en del barn inte kunde delta på genomgången. Alla barnen i träningsgruppen deltog i nära anslutning till regelgenomgången på en tävling, där en kille fick gult kort och han hade inte varit med på ”domare på träning”. Nu vill just den föreningen att Emily ska återkomma för att alla ska få samma genomgång och kanske minska på de gula korten i framtiden. Andra föreningar utanför Skåne har hört av sig. Till och med Korpen i Stockholm, som vill ha genomgång på en av sina träningar.


Emily Knutsson. Foto: Marit Brodd Almgren

Upplägget med ”Domare på träning” ingår i ett utbildningsmaterial som Svenska Bordtennisförbundet tagit fram inom Trygg Pingis och som ska publiceras och marknadsföras inom kort. I det här sammanhanget kommer fler domare att utbildas för att kunna köra genomgången på träningar över hela landet.

Eldsjälsprogrammet för 2023/2024 är nu framme i halvtid och en gemensam dag med deltagarnas SF-kontakter har hållit på Bosön i början av december. Även Svenska Seglarförbundet blev intresserade av Emilys upplägg och snart kan hon säkert räkna med att få presentera projektidén för fler.

Vill din förening också ha en genomgång för era spelare om serveregler och uppförande – kontakta gärna Emily: knutsson_emily@hotmail.com.

Under våren 2024 kommer också nya möjligheter att ansöka om att delta i utvecklingsprogrammet Eldsjäl 2.0. Håll ögon och öron öppna eller kontakta bordtennisens kontaktperson i frågorna: Marit Brodd Almgren via marit@sbtf.se om du vill veta mer.

Toppbild: SBTF:s Marit Brodd Almgren i samspråk med eldsjäl 2.0-deltagaren Emily Knutsson. Foto: SBTF