En domarkonferens med 23 deltagare och ledare har genomförts i Norrköping under helgen 24-25 augusti med Svenska Bordtennisförbundets medarbetare Malin Karlsson och Marit Brodd Almgren vid rodret. 13 av 15 distrikt var representerade och deltagarna kom från Luleå i norr till Kävlinge i söder. Vid en konferens, där deltagarna har olika roller och uppdrag, olika aktivitetsgrad och intressefokus, är det viktigt med variation i både budskap och upplägg för att få till något bra för alla.
Under de senaste åren har varje domarkonferens varit kryddad med något inspel från andra idrotters domare (ishockey, fotboll och tennis) genom att en aktuell domare deltagit, främst digitalt, och berättat om sin domarresa, sina utmaningar inom sin idrott och vad som lockar dem att döma trots ibland tuffa, snabba idrottsmiljöer och en utsatt roll. Det har varit ett sätt att ge nya perspektiv kring bordtennisdomarrollen men också till skapa möjligheter att lära av andra även om våra olika idrotter är unika med olika bedömningsgrad, publikintresse och svårighetsgrad.
Innan ens årets konferens hade startat fick fyra av deltagarna, som anlänt dagen innan, en extra oplanerad krydda genom att semifinaler i padel-SM skulle påbörjas kl. 11 på lördagsförmiddagen (medan konferensen startade med lunch kl. 12). Att få turen att besöka ett annat racketsportsevenemang och få inside information av före detta bordtennisdomaren Mats Harich, nu tävlingsledare, ansvarig för videogranskning och programmering av matcherna till domarverktyg/livescore gjorde verkligen att besöket på padel-SM var värt varje sekund.
Höjdpunkterna på årets konferens var annars flera; dels besöket av kommunikologen Cathrine Tibbling, tillika RF/SISU-konsulent i Östergötland, som med flera tänkvärda övningar och inspel kunde ge alla deltagare något nytt att tänka på i kommunikationen med andra människor. Om man som domare har målet att skapa en bra idrottsupplevelse för spelare och publik – hur påverkar det min roll som domare?
Att stora delar av domarkommittén med adjungerade Malin Karlsson var på plats är alltid en trygghet som ger tyngd åt konferensen. I år hade internationelle överdomaren Thomas Wadsten möjligheten att delta på domarkonferensen och kunde med många kluriga exempel från diskussioner i Kina (!) sätta deltagarna i olika bryderier där alla fick vända och vrida på argument och regelhänvisningar. Thomas avslutade sitt pass med inspel om bemötandets betydelse för domarrollen – något om väldigt bra hängde ihop med Cathrines inspel att skapa en bra idrottsupplevelse.
Liksom vid fjolårets konferens hade Emily Knutsson och Samuel Olsson möjligheten att bidra med ett praktiskt pass och kunde genom ett antal diskussionsexempel via videos främst från nyligen avslutade junior-EM i Malmö, vilket fick alla deltagare att vara aktiva.
Alla deltagare är lika betydelsefulla och alla har olika kompetens och förmåga att bidra. Det är så klart helt fantastiskt att vi får ha förmånen att ha två av världens 22 högst utbildade Gold Badge-domare på plats; Rebecca Bergfeldt (nyss hemkommen från OS) och Ingrid Bogren. Att Micael Godtman, som under våren har tagit steget från White Badge till Blue Badge, är också imponerande och värdefullt.
För att få en bra avslutning på konferensen behövs en tävling (!) och i år signerades den av Jonas Junggren, som med kluriga frågor, slapp sätta igång utslagsfrågan eftersom vinnarna kunde koras ändå med Gotlands representanter Lars Vahnström och Egon Schwartz. Stort grattis!
Avslutningen är också början på något nytt, vilket innebär att många av deltagarna nu startar med ett informations- och förmedlingsarbete ute i distrikten för att se till att alla övriga svenska bordtennisdomare får till sig av godbitarna på bästa sätt.