#buildingbridges – Domarutveckling

av | 2023-09-16 | Domare

I samband med ett mästerskap är det oftast läge att ”hänga på” aktiviteter där man kan hitta synergieffekter och få till vinn-vinn-situationer för olika parter. En av tennisens stjärndomare, Louise Azemar Engzell, tipsade Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, om att bjuda in unga domare till stora mästerskap. Det brukar tennisen göra i samband med Stockholm Open i Kungliga Tennishallen.

Sagt och gjort! EM i Malmö – då bjuder SBTF in distriktsdomare till en inspirationsträff, för att locka till att utvecklas vidare.

Trots att vi erbjöd och sökte deltagare med ljus och lykta i de tre söderdistrikten kom endast tre deltagare till träffen; Gabriel 13 år från Bjärred, Nike 14 år och Tina 18 år från Värnamo. Ett av inslagen var förbundsdomare Emily Knutsson som berättade om sin karriär hittills som domare. Emily har haft förmånen att vara med på många spännande och annorlunda domaraktiviteter trots att hon ”bara” är 20 år ung. Till och med så många aktiviteter att hon själv nästan undrar vad som hände….

För att rekrytera personer in till funktionärsarbete finns många variabler för att det ska blir riktigt bra. Ett verktyg som kan underlätta för föreningar är de rekryteringsaffischer som SBTF tagit fram för just domare. Deltagarna på inspirationsträffen fick ta del av affischerna och Gabriel lyser upp när han kan berätta att just hans förening har en av affischerna uppsatta i lokalen.

Ett annat inslag var att titta på matcher och domarinsatser, ta med sig funderingarna för vidare diskussion. Tillsammans hade vi också förmånen att få besöka Call Area där många förberedelser sker bakom stängda dörrar. Exempel på det är val av bollar, presentera laguppställningar för matchordning och racketkontroll. I Call Area fick de unga domarna chansen att möta tre av fyra svenska internationella domarna som dömer EM; Ingrid Bogren, Benny Sandmo och Micael Godtman (Rebecca Bergfeldt hade ledigt pass under besöket).

Det blev många nya intryck och mycket att ta in för de unga domarna och frågorna haglade. Gabriel bad, efter en stunds reflekterande, Benny förklara alla administrativa rutiner som ska klaras av i Call Area. Sen kunde Benny tillägga att det finns många procedurer även kring inmarsch och detaljer inne i hagen som domare behöver ha koll på och utföra enligt plan.

Tre timmar går fort när man har roligt. Det blev ett ypperligt tillfälle för unga domare som förhoppningsvis gav inspiration, ny kunskap och möjligheter att lära känna nya personer – det var alla överens om.

Dagen avslutades med att titta på Sveriges matcher; de svenska damerna mot Grekland och de svenska herrarna mot Italien. Väl på läktaren pickar någon mig på axeln, en ung kille som jag inte träffat tidigare; Marit – när är nästa liknande domarträff?

Men egentligen fortsatte utvecklingsaktiviteten ytterligare… Gabriel, Nike och Tina erbjöds att äta middag i spelarrestaurangen innan vi avslutade. Där satt de svenska herrspelarna precis vid bordet intill. Tur och lycka för ungdomarna när Kristian Karlsson upptäckte oss och kom och hälsade glatt. Gissa om det blev kryddan för dagen….

Tack till Emily som berättade och lockade fram frågor och funderingar från deltagarna.
Tack vare EM i Malmö fick vi chansen att visa upp något speciellt för unga domare. Gabriel´, Nike och Tina var uppspelta och lyriska över dagen. Det glädjer oss som arrangörer att vi kan bidra till det.

#buildingbridges