Färdigspelat för svenskarna i China Smash – Truls ute efter jämn batalj mot Xiang Peng

av | 2024-10-04 | Landslag, Start

Det sista svenska segerhoppet i Peking återfanns i herrsingel, där Truls Möregårdh idag spelade kvartsfinal. Med alla japaner utslagna ur turneringen ställdes Truls istället mot en motståndare från landets västra granne, nämligen hemmanationen Kina. Xiang Peng och Truls hade stött på varandra en gång tidigare, i VM-finalen för juniorer 2019. Den gången gick kinesen segrande. Så blev det även idag, efter en rafflande tillställning.

Matchen började tufft för svensk del, där Xiang dikterade tempot och enkelt vann första set. Andra svänger mer, efter att Truls återigen halkat efter från start, men sedan kommit tillbaka och vänt. Truls får mer utdelning i egen serve och ser länge ut att kontrollera setet. Vid ledning 8-6 börjar dock kinesen höja nivån i eget försvar, och tar fyra raka poäng. Setet slutar 9-11 och Xiang går upp i ledning 0-2.

Trots förlusten i andra set var det ändå en markant förbättring spelmässigt från första, och Truls går in i tredje med en uppenbar tro på att matchen går att vända. Han spelar länge felfritt vilket syns på resultattavlan, då han kliver upp i ledning 6-0 innan Xiang tar sin första poäng i setet. 11-4 slutar det, och Möregårdh har reducerat.

Fjärde set är som en enda lång film. Spelarna turas om att vinna de långa duellerna och båda har stora problem i motståndarens serve, vilket gör setet jämnt. Riktigt jämnt. Det såg ut som att Xiang skulle ta hem det utan större problem när han hade tre setbollar vid 7-10, men han lyckades inte förvalta någon av dem. Inte heller på setbollarna vid 11-12, 12-13, 13-14, 14-15, 15-16 eller 17-18 lyckades kinesen knyta ihop säcken. Istället var det Truls som vid ledning 19-18, på sin tredje setboll, höll huvudet kallt och kvitterade matchen till 2-2.

Detta osannolikt långa setet kändes i stunden som ett uppenbart vägskäl i matchen, där 1-3 nog hade varit ett för högt berg att bestiga, men nu var det istället helt öppet.

Truls inledde femte set bäst, och med nyvunnen energi efter alla räddade setbollar såg han urstark ut. Ledningen han etablerade tidigt höll i sig länge, och Truls dominerade spelet på ett övertygande sätt fram till 9-6. Då var det som att spelarna bytte plats. Möregårdh börjar missa och Xiang vägrar göra det, vilket leder till fem raka poäng och setvinst för kinesen.

Återigen underläge, och Truls måste vinna resterande två set. Han lyckas bra med att skaka av sig den tappade ledningen, och hittar snabbt tillbaka till den höga nivå han visat upp genomgående efter första set. Även Xiang spelar bra och sjätte är inledningsvis jämnt. Truls blir den som rycker, och denna gång gör han inga misstag i ledning utan tar enkelt hem setet med 11-5.

I skilje går tyvärr inget som det ska. Xiang är starkare från början till slut och är idag den som lyckas hitta högst nivå när det är som viktigast. Sjunde set slutar 5-11 och därmed tar även Truls äventyr i China Smash slut. Detta innebär att samtliga svenskar är utslagna ur den prestigefyllda tävlingen. Härnäst väntar EM i österrikiska Linz, där bland andra de spelare som deltog i China Smash ska ställa upp.