China Smash fortsätter – blandade resultat under huvudturneringens inledande dagar

av | 2024-09-30 | Landslag, Start

De första två dagarna är nu färdigspelade i huvudturneringen i China Smash. Från svenskt håll hade vi igår både Anton Källberg och Truls Möregårdh som klev in i turneringen, och som de gjorde det. Anton lyckades för första gången besegra Lin Yun-Ju och Truls utmanövrerade Maharu Yoshimura i storartad stil. Idag gick det desto tuffare för svenskarna. Stina Källberg, Mattias Falck och Linda Bergström hade alla tre marginalerna emot sig, och är utslagna i sina respektive singelklasser. Dagens enda svenskseger stod Anton Källberg för, som i par med Lubomir Pistej gick segrande ur herrdubbelns inledande omgång. 

Gårdagen bjöd alltså på svensk representation direkt, när Anton Källberg hade chans till revansch mot världstian Lin Yun-Ju från kinesiska Taipei. När spelarna möttes under tourens tidigare stopp i Macao dominerade Lin drabbningen från start till mål. Så var inte fallet denna gång. Anton tog kommandot direkt och var fullständigt skoningslös. I första set missade svensken knappt ett slag, och avgjorde gång på gång med forehand. 11-3 till Källberg, en svensk drömstart. 

Spelet håller i sig och genom en bländande offensiv går även andra set tämligen enkelt i Antons favör, genom 11-4. Sedan får man säga att Lin verkligen larmade om att matchen inte var över, när han kom ut som en helt annan spelare i tredje. Genom framförallt justeringar i serve och retur var det helt plötsligt han som fick lägena, och nog tog han vara på dem. Fjärde set var inte mycket roligare sett med svenska ögon, och ett skiljeset var att vänta. 

Där var det jämnt hela vägen, och spelet öppnade upp sig med flera längre dueller. Anton var den första att rycka ifrån något, men Lin kom snabbt ikapp. Spelarna tog varsin time-out och matchen kändes allt mer taktisk, där noggrannhet kunde göra skillnaden mellan vinst och förlust. Anton fortsätter att ta ledningen gång på gång, men lyckas aldrig komma utom räckhåll från Lin som alltjämt kravlar sig tillbaka. Vid 9-9 är det återigen utjämnat, och mycket hopp ligger i att det är Anton som servar. Med en snabb sådan raka vägen tar han sig fram till matchboll. Den förvaltar han sedan genom en mycket fin kombination mellan kort serve och tillbakadrag, det som var så effektivt under de första seten. 

Anton är alltså vidare till andra omgången, där han ställs mot ytterligare en motståndare han mött nyligen i form av Quadri Aruna. 

Några timmar senare var det Truls Möregårdhs tur att sälla sig till skaran som underhöll publiken under huvudturneringens första dag. Matchen mot Maharu Yoshimura inleddes jämnt, där japanen styrde tempot men också bjöd på en del misstag. Truls kom dock igång mer och mer i sin offensiv, och kunde till slut avgöra med 12-10 efter att ha räddat en setboll. 

I andra hamnar Möregårdh i underläge direkt, men kommer tillbaka och tar kommandot ordentligt. Han lyckas dock inte riktigt skaka av sig Yoshimura, som fortsatt bjuder på tufft motstånd. Japanen spelar smart i det lilla spelet, och Truls får kämpa hårt för varje poäng. Även detta set slutade med en marginell svensk seger, där Truls ännu en gång tvingades rädda en setboll. I tredje set är det mindre snack, och Yoshimura orkar inte riktigt bibehålla den höga kvalitet han visat upp tidigare under matchen. 3-0 och även Truls vidare i turneringen, där en ny japan väntar i form av Sora Matsushima. 

***

När det sedan var dags för turneringens andra dag var det dags för resterande svenskar att äntra China Smash. Först ut var Stina Källberg, som skulle försöka ta sig förbi Sabine Winter. Tyskan, som var den som slog ut Filippa Bergand i kvalet, skulle dock visa sig vara en för svår nöt att knäcka denna gång även för Stina. Svenskan vann första set på ett kontrollerat vis och hade två setbollar för att gå upp till ledning 2-0, men istället utjämnade Winter. 

Tredje var likt det andra mycket jämnt, men återigen var det tyskan som hade marginalerna med sig och kunde gå upp i ledning efter 10-12. Sedan rann det iväg åt helt fel håll, efter att Stina inte lyckats hålla nere felprocenten i det fjärde setet. 1-3, och Källberg är därmed utslagen ur singelturneringen, efter en match där hon länge såg ut som den bättre spelaren men hade marginalerna mot sig i fel lägen. 

Nästa svensk att kliva in i hagen under måndagen var Mattias Falck, som ställdes mot bekant motstånd i form av Jonathan Groth. Falck hade inledningsvis en del problem, framförallt i danskens serve, men åt sig snart in i matchen. När första set började dra ihop sig var det sedermera också svensken som var starkast, och kunde avgöra med 11-9. Den ledningen skulle dock inte hålla i sig särskilt länge, eftersom Groth snabbt stormade fram till 5-11 i andra set, och därmed kvitterade matchen. 

Sedan blev det jämnare igen, och spelarna tog varsitt set med liten marginal. Inför skiljesetet var känslan att ingen spelare vann särskilt mycket i försvarsspelet, och att få initiativet i bollarna skulle således bli en nyckel för att vinna. Dessvärre var Groth den som kunde ta en tidig ledning i skilje, en ledning som han aldrig skulle släppa ifrån sig. Från ställningen 1-5 var det egentligen helt jämnt, men underläget var för stort för Mattias att äta upp. Även han utslagen, och får ladda om batterierna till dubbelklassen. 

Linda Bergströms motståndare i första omgången, Doo Hoi-Kem, befann sig inför matchen tre placeringar bakom svenskan på världsrankingen, vilket indikerade att inte mycket skulle skilja spelarna åt. Till en början såg den relativt tunna analysen ut att få fel. Spelmässigt var det för all del jämnt, med långa dueller och fin variation från båda spelarna, men Doo vann för många av de enklare poängen. Hon rusade snabbt upp till 0-2 i set och det såg även i denna match mörkt ut för svensk del. 

Sedan vaknade Linda till, och kunde genom högre kvalitet i serve- och returspelet ta tredje set med 11-8. I fjärde ledde egentligen Doo hela setet, och Linda vann inte alls lika många av de längre duellerna som tidigare. Hon hängde dock med tillräckligt bra för att några poäng åt rätt håll skulle räcka för att sätta press på Doo, och så blev det också till slut. Vid underläge 7-10 och tre matchbollar emot, kom nämligen dessa dueller som fortsatte att sluta i Lindas favör, och snart väntade ett skiljeset även i denna match. 

Där fortsatte matchen att hålla sig helt jämn, med två spelare som turades om att avgöra de oftast långa duellerna. Vid underläge 9-10 råder det stor förvirring om huruvida Doo avgör matchen eller om domaren hunnit bryta bollen på grund av ett föremål på golvet, men efter många om och men står det klart att matchen ännu inte är över. Bägge spelarna blir märkbart tagna av situationen, och bollarna som följer är än mer nervösa än tidigare. Till slut blir det ändå Doo som lyckas avgöra, och ännu en svensk faller med minimal marginal, vilket innebär att det inte blir något avancemang i singelturneringen för Linda heller. 

Dagens resultatmässiga glädjeämne var Anton Källbergs avancemang till åttondelsfinal i herrdubbel, efter att han i par med Lubomir Pistej besegrat det australiensiska paret Nicholas Lum och Finn Luu.

 

China Smash 

Herrsingel, första omgången

Anton Källberg – Lin Jun-Yu, 3-2 (11-3, 11-4, 6-11, 5-11, 11-9)

Truls Möregårdh – Maharu Yoshimura, 3-0 (12-10, 12-10, 11-7) 

Mattias Falck – Jonathan Groth, 2-3 (11-9, 5-11, 8-11, 11-9, 7-11) 

Damsingel, första omgången

Stina Källberg – Sabine Winter, 1-3 (11-6, 11-13, 10-12, 4-11) 

Linda Bergström – Doo Hoi-Kem, 2-3 (8-11, 6-11, 11-8, 12-10, 12-14) 

Herrdubbel, första omgången

Anton Källberg/Lubomir Pistej – Nicholas Lum/Finn Luu, 3-0 (11-6, 12-10, 11-8) 

 

Bild: Anton Källberg firar efter att ha besegrat Lin Jun-Yu under China Smash Foto: WTT