Filippa vidare efter stark insats, Kristian utslagen mot Olah

av | 2024-09-27 | Landslag, Start

Två av tre kvaldagar är nu avverkade i China Smash, och vi har fortsatt en svensk kvar med möjlighet att avancera till huvudturneringen. Filippa Bergand storspelade tidigt i morse när hon avverkade talangen Anna Hursey med 3-0. Kristian Karlsson hade det desto tuffare. Igår lyckades han efter många om och men ta sig förbi Harmeet Desai efter ett starkt skiljeset, men idag tog det stopp mot Benedek Olah. 

Karlsson var den första svensken som klev in i hagarna i Peking, och han visade upp starka papper direkt. I inledningen av matchen mot Desai slog han igenom den vindsnabba indiern, och kunde bekvämt ta första set med 11-6. Sedan blev det desto jämnare. Desai spelade snålare och gav Kristian färre lägen att avgöra. Andra set slutade 9-11, utan något vidare skönspel från något håll och med två spelare som var smarta i serve och retur. 

Kristian skulle dock återta kommandot, och dominera tredje set likt han gjorde det första. I fjärde missade han mycket och Desai tog vara på de lägen han fick, vilket ledde till ett skiljeset. Där var det jämnt i början, men sedan rann det iväg i Kristians favör och setet slutade 11-5. Första kvalomgången avklarat och visst var det inte högklassigt spel rakt igenom, men i de seten Kristian var bra, så var han riktigt bra. 

***

Vidare till fredag morgon, då det var dags för Filippa Bergand att gå in i kvalturneringen. Hon ställdes mot Anna Hursey från Wales. Matchen inledde jämnt, där spelaren som fick öppna först generellt var den som vann bollen. Hursey blir den första som rycker när hon, efter några välspelade poäng där hon flyttade runt Filippa, kliver upp i ledning 7-3. Svenskan kommer dock både igen och vänder, när hon genom felfritt spel i serve och retur tar hem första set med 11-7 efter åtta raka poäng. 

Andra set tar vid där det första slutade med Filippa som hugger direkt och tar en tidig ledning. Spelarna är fortsatt starka offensivt, och har båda två svårt att värja sig när den andra får öppna först. Även här gör spelet i serve och retur skillnad, där Bergand är något starkare. 11-8, och därmed 2-0 i matchen. 

Tredje set blir en riktig holmgång där Filippa drar ifrån rejält och länge ser ut att ta hem det enkelt. Men Hursey kommer igen, och 8-4 blir 9-9. Vid 13-12, på den tredje matchbollen, lyckas Filippa till slut avgöra och kan konstatera sig vidare till den andra kvalomgången imorgon. 

***

Kristians andra omgång spelades redan idag, där kraftpaketet Benedek Olah från Finland stod för motståndet. Precis som i matchen igår var Kristian med bra från start, och tog ledningen trots vissa problem i det lilla spelet. Svensken tog hem så gott som varje duell och slutsiffrorna skrevs till 11-6. 

Sedan började Olah försvara sig bättre, samtidigt som Kristian fortsatt hade problem i returspelet. Han tog igen underlägen flera gånger om, men förlorade ändå setet med 8-11 efter en omdiskuterad kantboll vid 8-10, som tillslut dömdes till finnen. I tredje set börjar Kristian missa mer samtidigt som Olah fortsatt är väldigt stark i egen serve. Det rinner iväg tidigt och slutar 3-11. 

Uppförsbacken är intakt i fjärde set, även om Kristian är med bra missar han en del och behöver jobba hårt för varje poäng. Setet är helt jämnt fram till 9-9, och trenden är fortsatt att Karlsson vinner duellerna, medan Olah tar hem de flesta kortare bollarna. Trots en setboll vill det sig inte för svensken, som förlorar setet med 10-12 och därmed är utslagen i kvalets andra omgång. 

 

China Smash 

Kval herrsingel

Kristian Karlsson – Harmeet Desai, 3-2 (11-6, 9-11, 11-6, 8-11, 11-5)

Kristian Karlsson – Benedek Olah, 1-3 (11-6, 8-11, 3-11, 10-12) 

Kval, Damsingel

Filippa Bergand – Anna Hursey, 3-0 (11-7, 11-8, 14-12) 

Filippa Bergand – Andreea Dragoman, lördag 28 september, 05.00 

 

Bild: Filippa Bergand under China Smash Foto: WTT