Stor trupp i Peking för att spela China Smash

av | 2024-09-25 | Landslag, Start

Världstouren har dragit igång på allvar och nästa stopp är China Smash, som spelas i Peking. Tävlingen, som pågår i nästan två veckor och lockar stora delar av världstoppen, drar igång i natt med kvalspel i singelklasserna. Sju svenskar kommer till start, och vi kommer få se blågul representation i alla klasser. 

Tävlingen inleds alltså med tre dagars kvalspel i herr- och damsingel, där det krävs tre segrar för att avancera till huvudturneringen. Första svensk att greppa tag om racket blir Kristian Karlsson, som kliver in i kvalet redan under torsdagen. Där ställs han i den första omgången mot Harmeet Desai, från Indien. Desai placerar sig för närvarande tjugotre placeringar bakom Kristian på världsrankingen. 

Även Filippa Bergand ska kvala. Hon äntrar singelturneringen på fredag, men matchen är ännu inte tidsatt. Hennes motståndare är walesiskan Anna Hursey, som trots sin ringa ålder (18 år) är en tuff motståndare. 

Skulle Kristian och Filippa ta sig vidare så spelas den andra kvalomgången under fredagens andra pass, samt lördagens första pass. Kvalfinalerna, de avgörande matcherna för att ta sig in i huvudturneringen, spelas sedan under lördagens andra pass. 

På söndag drar singlarnas huvudturnering igång, där resterande svenskar ska kliva in i hetluften. I damsingel är det Linda Bergström och Stina Källberg som är direktkvalificerade, och i herrsingel är det Truls Möregårdh, Anton Källberg och Mattias Falck. 

Även Mixeddubbeln startar redan på söndag, där Sverige representeras av Kristian Karlsson och Stina Källberg. Mixedparet, som gick till kvartsfinal under OS i Paris, är fjärdeseedade i turneringen. 

Måndagen bjuder på ytterligare singelmatcher, fortsatt i första omgången, samt matcher i både herr- och damdubbel. I herrdubbel har Sverige ytterligare ett seedat par, i form av de tidigare världsmästarna Mattias Falck och Kristian Karlsson, som är seedade sjua. Även Anton Källberg ska spela dubbel, i par med rutinerade Lubomir Pistej från Slovakien. I damdubbeln är det Linda och Stina som spelar. 

I nuläget är endast kvalspelet lottat och tidsatt, men det kommer definitivt vara en hel drös svenskmatcher att se fram emot från torsdag och framåt. 

Mer info om tävlingen finns att hitta på WTTs hemsida.  

Svenska truppen i China Smash 

Herrsingel, kval
Kristian Karlsson – Harmeet Desai, 3–2
(11–6, 9–11, 11–6, 8–11, 11–5)

Damsingel, kval
Filippa Bergand – Anna Hursey, fredag 27 september 07.20 svensk tid

Herrsingel, huvudturneringen
Truls Möregårdh
Anton Källberg
Mattias Falck 

Damsingel, huvudturneringen
Linda Bergström
Stina Källberg  

Herrdubbel, huvudturneringen
Kristian Karlsson/Mattias Falck
Anton Källberg/Lubomir Pistej (Slovakien)

Damdubbel, huvudturneringen
Linda Bergström/Stina Källberg

Mixeddubbel, huvudturneringen
Kristian Karlsson/Stina Källberg

Bild: Kristian Karlsson och Stina Källberg under WTT Contender Tunis 2024 Foto: WTT