Einar – Next Level

av | 2024-09-13 | Domare

Mitt i pågående #pingisfeber vill vi berätta om Einar Sahle från Örgryte, som var en av 16 finaldomare vid Ungdoms-EM i Baltiska hallen i Malmö i mitten av juli. Einar går för att nå nästa steg i sin domarkarriär, Blue Badge.

Hösten 2022 genomförde och klarade Einar det internationella domarprovet, som görs på engelska. Han nådde då den första nivån som internationell domare; White Badge. Därefter har han dömt många internationella tävlingar i Sverige och utomlands: WTT Youth Contender i Helsingborg, SOC/WTT Feeder i Stockholm och nu senast Ungdoms-EM i Malmö.

Einar Sahle tillsammans med Emily Knutsson och Samuel Olsson. Foto: Marit Brodd Almgren

Einar har tillsammans med tre andra svenska unga domare; Emily Knutsson, Samuel Olsson och Fredrica Dufvenheim varit med i ett europeiskt projekt; Young Umpire Project, lett av finske utbildaren och utvärderaren Asko Räsinen. Projektet har pågått i ett år och inneburit några videoträffar, ett mentorsprogram samt dömning och feedback vid en WTT Youth Contender-tävling i Wladyslawowo i Polen. Just där och då insåg Einar vilket härligt sammanhang han verkade i; kollegor och vänner från hela världen, nätverksmöjligheter med stor erfarenhet och pingis på högsta nivå. Det sammanhanget har gjort att Einar vill nå nästa nivå i sin domarkarriär.

I samband med tävlingen i Malmö anordnade Europeiska Bordtennisförbundet, ETTU, något som kallas Advanced Umpire Training, AUT, och Advanced Rules Exam, ARE, för 20-talet av de närvarande domarna. Dessa är i sin tur identifierade av sina respektive landsförbund för att gå vidare i sin internationella domarkarriär. För Einar, som är en av dessa domare, innebar det att vara på plats en dag innan själva tävlingen drog i gång för att delta i utbildningsaktiviteterna och i slutet av dagen skriva det internationella provet för att få förutsättningar till att ta sig till nästa nivå av sin domarkarriär. Något han gjorde i och med det, nu kan Einar titulera sig Blue Badge in Progress, BBP.

Svenska domare på plats under ungdoms-EM i Malmö. Einar Sahle till vänster. Foto: Manfred Schillings

Under tävlingsdagarna i Malmö blev  Einar utvärderad och fick återkoppling på hela domarproceduren med förberedelser, match och efterarbete av nyss nämnda Asko och han kollega Wolfgang Wulz från Österrike. För att bli Blue Badge-domare behöver han fyra godkända utvärderingar av minst tre olika personer. Nästa chans för utvärdering är vid Junior-VM i Helsingborg i november, en tävling som Einar hoppas att bli uttagen till.

Idag finns bara två svenska Blue Badge-domare i form av Benny Sandmo och Micael Godtman. En påfyllnad som 24-årige Einar Sahle ser fram emot att bidra till. Målet just nu för Einar, när det kommer till domarkarriären, är att bli Blue Bagde. Det i sig innebär en chans att kunna ansöka och bli uttagen till ännu större tävlingar runt om i världen och ta del av pingis på nära håll på allra högsta nivå.

Toppbild: Einar Sahle under WTT Feeder Stockholm 2023. Foto: Linda Carlsson