Truls avancerar till kvartsfinal – tre nya chanser imorgon för svenskarna

av | 2024-09-11 | Landslag, Start

Dag 3 av WTT Champions Macao är färdigspelad och idag var det endast Truls Möregårdh som representerade de blågula färgerna i hagen. Motståndaren Liam Pitchford hade han mött några gånger tidigare, med positiv statistik. Det blev, pluskvoten till trots, en tuff match där Truls likt i första omgången tvingas kriga fram bra spel när allt inte bara går av sig självt. Slutresultatet blev 3-1, och Möregårdh är därmed första svensk klar för kvartsfinal. 

Första set inleddes nästan identiskt med dess dito i Möregårdhs första match mot Togami. Ingen solskenshistoria med andra ord, där en hel del enkla misstag från Truls präglade matchbilden. Pitchford kom visserligen in starkt med flera blixtsnabba tillbakadrag, men det kändes ändå som att svensken inte riktigt gav sig själv chansen. Setet slutade 3-11 till brittens favör, men med sextondelsfinalen färskt i minnet kunde man misstänka att det bara var en tidsfråga innan Truls skulle vakna till. 

Andra set är jämnare, där Pitchford fortsätter att vara närmast hundraprocentig i det öppna spelet, men Truls kniper en hel del poäng i serve och retur. Vid “handdukspausen” i mitten av setet är det helt jämnt, 6-6. Det blir sedan Pitchford som gör första rycket efter bland annat ett missat upplägg från Möregårdh, och britten kan kliva upp i ledning 7-9. Truls smyger sig dock tillbaka och med några välplacerade slag tar han sig upp till ledning 10-9. Den setbollen lyckas han inte förvalta, men när han får en till gör han inga misstag och tar andra set med 12-10. 

Kvitterat alltså, och Truls kommer in i tredje set som en helt annan spelare. Genom ordentlig variation, och ett flertal skoningslösa offensiva manövrar, kliver han upp i en betryggande ledning med 6-1. Pitchford gav inte upp, utan bjöd snabbt upp till dans och reducerade till 5-7. Därifrån var dock skillnaden för stor, och svensken kunde efter 11-6 i tredje set konstateras vara i ledning 2-1. 

Fjärde set är tuffare, där Pitchford börjar hitta bättre lösningar i serve och retur. Truls har små ledningar länge, men efter att 8-5 blivit 8-7 tvingas svensken till en time-out. Den får ingen omedelbar effekt, då Pitchford läser Truls väldigt bra följande poäng och kvitterar till 8-8. Väldigt viktiga poäng att vänta, med andra ord. Möregårdh är återigen starkast när det gäller som mest, och kan avgöra med 11-9 efter en stenhård batalj. Därmed är han första svensk klar för kvartsfinal, i vilken han ställs mot vinnaren av Kao Cheng-Jui (kinesiska Taipei) och Lin Gaoyuan (Kina). 

**

Morgondagen bjuder på svenskmatcher från början till slut, där Anton Källberg kliver in i hetluften redan vid 07.05. Där väntar vänsterhänte Lin Jun-Yu från kinesiska Taipei. Spelarna har mötts två gånger tidigare på touren, och kinesiska Taipei-spelaren har gått segrande ur båda mötena. Det ska dock sägas att det senaste mötet skedde för över två år sedan, och mycket har hänt sedan dess. 

Strax därefter, vid 08.50, är det dags för Linda Bergström att äntra åttondelsfinalerna. Hennes motståndare, Chen Xingtong från Kina, är för närvarande rankad sexa i världen. Spelarna har aldrig mötts tidigare, och en rejäl utmaning är att vänta. 

Sist men inte minst ska Mattias Falck efter gårdagens fina insats försöka besegra tyska Qiu Dang, vilket han lyckades med senast de ställdes mot varandra. Då var det väldigt jämnt, och spelar Mattias som han gjorde i sextondelen finns det goda chanser att han kan upprepa bedriften. 

WTT Champions Macao 

Herrsingel, åttondelsfinal 

Truls Möregårdh – Liam Pitchford, 3-1 (3-11, 12-10, 11-6, 11-9) 

Anton Källberg – Lin Yun-Ju, torsdag 12 september, 07.05

Mattias Falck – Qiu Dang, torsdag 12 september, 12.30 

Damsingel, åttondelsfinal 

Linda Bergström – Chen Xingtong, torsdag 12 september, 08.50 

 

Bild: Truls Möregårdh i matchen mot Liam Pitchford Foto: WTT