Anja vidare, Alex utslagen under singelturneringens första dag

av | 2024-09-01 | Landslag, Paralympics 2024

Efter att ha fått lördagen som vilodag var det i eftermiddags dags för nya svenskmatcher i Paralympics. Först ut i singelspelet var Anja Händén i klass 10, som följdes upp av Alexander Öhgren i klass 3. Det blev en rafflande kväll där Anja efter en mycket stark insats kunde avancera till kvartsfinal, medan Alex inte riktigt hade marginalerna med sig i jämna lägen och är utslagen. 

Anja Händén fick alltså skjuta startskottet för svenskarna i singelspelet, där en åttondelsfinal mot kinesiskan Hou Chunxiao väntade. 36-åriga Hou är minst sagt rutinerad, och på meritlistan finns guld i lag från såväl VM som Paralympics. Anja klev dock in och dikterade villkoren från start, där hon genom fina kombinationer mellan backhandförsvar och forehandattack kunde ta ledningen. Matchbilden etablerades tidigt i första set, där spelet i backhanddiagonalen var relativt låst, men Händén fick mycket lägen att avgöra med forehand. Ledningen kom att hålla i sig och Anja kunde genom en fin kombination mellan serve och attack slå in setbollen till 11-5. 

Även andra set inleddes med en svensk drömstart där 20-åringen spelade felfritt och gick upp till 5-0. En viktig del i den fina matchinledningen var ett otroligt facit i egen serve, där Anja efter 14 servar hade vunnit bollen 12 gånger. Kinesiskan fortsatte dessutom att ha stora svårigheter att låsa fast Anja i backhand, som gärna gick runt och avgjorde även från det hörnet. När Hou väl började få lite ordning på spelet var underläget för stort för att ta igen, och Anja knep även andra set, med 11-6. 

Tredje setet var något jämnare, mycket tack vare att Hou började returnera bättre och vara lite snålare i sina placeringar. Fram till ställningen 6-6 kunde man kanske ana en viss nervositet hos Anja, men sen var det nedförsbacke. 11-8, och 3-0 var ett faktum i en storspelande Anja Händéns singeldebut! 

***

Näst på tur var Alexander Öhgren, som under dagarna inför turneringen haft problem med sjukdom så pass länge att det var tveksamt om han skulle ta sig till start. Förbundskapten Robert Svanberg meddelade i en intervju inför matchen att beslutet att spela kom väldigt sent, men att allt kändes tillräckligt bra under inbollningen för att ge sig själv chansen. 

Sextondelsfinalen mot spanjoren Eder Rodriguez är inledningsvis jämn, utan några längre bollar. Generellt fokuserar dock båda spelarna mer på skruv en fart vilket gör att långa dueller ofta ersätts av fina avgöranden där bollkänsla är det centrala. Spelarna följs åt till 9-9 där det blir Alex som får den första setbollen efter en fin retur, men lyckas tyvärr inte förvalta den. Efter några setbollar åt båda håll skulle det dock tillslut bli spanjoren som tar första set, med 14-12. 

Andra set börjar svängigt, där Alex börjar bra men sedan förlorar kommandot. Rodriguez spelar stabilt och vinner mycket i egen serve. Vid ledning 10-6 börjar han dock visa lite nerver, och Alex visar upp några riktiga paradslag. Vändningen går hela vägen till svensk setboll, men tyvärr räcker det inte och en spansk ledning med 2-0 är ett faktum. 

Matchen är fortsatt jämn men kanske var det så att krafterna inte riktigt fanns där hos Alex idag, som efter 8-11 i tredje får se sig besegrad med 0-3. Marginalerna var väldigt små, och det var spelet i de jämna lägena som avgjorde matchen. 

Paralympics 2024

Singelturneringen 

Damer Klass 10, Åttondelsfinal

Anja Händén – Hou Chunxiao (Kina), 3-0 (11-5, 11-6, 11-8) 

Herrar Klass 3, Sextondelsfinal

Alexander Öhgren – Eder Rodriguez (Spanien), 0-3 (12-14, 11-13, 8-11)

 

Foto: Sveriges Paralympiska Kommité Bild: Anja Händén