Emil och Daniel utslagna i kvarten

av | 2024-08-30 | Landslag, Paralympics 2024

Efter att det svenska herrparet igår besegrat thailändska Punpoo/Sillapakon, var det idag dags för kvartsfinal. Det polska paret Chojnowski/Grudzien, med bland annat ett EM-guld tillsammans på meritlistan, stod för motståndet. I en inledningsvis jämn och svängig match lyckades Emil och Daniel stundtals väldigt väl med att styra och ställa, men tillslut rann det iväg till polackernas favör ändå. Därmed är alla svenska dubbelpar utslagna, och har nu en vilodag framför sig innan singelspelet drar igång på söndag. 

Emil berättade efter åttondelsfinalen igår att det väntade en tuff match, och beskrev hur en stor nyckel skulle bli att lyckas låsa Chojnowski, vars offensiva styrkor är det största vapnet hos motståndarna. En ytterligare förhoppning var att Daniels kluriga spelstil skulle komma väl till pass, och hjälpa svenskarna att kunna diktera spelet. I matchens inledning blev det uppenbart att Emils respekt för Chojnowski var befogad, då den sexfaldige världsmästaren med några fina tillbakadrag kunde bana väg för en tidig polsk ledning. Den höll i sig och setet slutade 11-7 i polsk favör, även om Sverige fick med sig några fina poäng både från Daniels variation i skruven och några välplacerade avgöranden från Emil. 

Andra set börjar bättre för svensk del där killarna tar kommandot direkt och kliver upp i en ledning med 3-0, efter en taktiskt fläckfri start. Daniel får mer och mer utdelning med långnabbet och Emil börjar komma igång ordentligt i offensiven, vilket leder till att svenskarna länge håller undan med god marginal. Polackerna har det desto svårare, och de enkla missarna är betydligt fler i detta set. Vid ledning 9-5 för de blågula herrarna kommer dock en stenhård kanon från Chojnowski som följs upp av ett svenskt misstag, och helt plötsligt är det jämnt igen. Det fortsätter att bli allt svettigare även efter svensk time-out vid 9-7, som snabbt blir 9-9. Med hjälp av lite rutin och tålamod går dock till slut det andra setet till Sverige med 12-10, och matchen är utjämnad. 

De två paren följs inledningsvis åt i det tredje setet där polackerna, likt i andra set, ser stressade ut och missar mycket. Svenskarna kommer dock inte heller riktigt igång med offensiven, vilket leder till stora bekymmer när motståndarna väl börjar få in bollen på bordet. 3-3 blir till 3-5, till 3-8, och rinner iväg till 3-11 efter idel svenska misstag som polskt storspelande.  

Tyvärr bjöd det fjärde setet inte på något trendbrott, där kombinationen av för mycket svenska missar och en hel del fina slag från Chojnowski och Grudzien ledde till en rejäl uppförsbacke för Sverige. Det tidiga underläget med fyra poängs marginal lyckades aldrig hämtas upp, och svenskarna kom inte alls upp i samma nivå som i de inledande två seten. Sverige förlorar matchen med 1-3 och är därmed utslagna i kvartsfinal. Härnäst väntar singelspel för både Emil och Daniel, där de får nya chanser att jaga medaljer. 

Paralympics 2024

Dubbelturneringen 

Herrar klass 18, kvartsfinal 

Emil Andersson/Daniel Gustafsson – Chojnowski/Grudzien (Polen), 1-3 (7-11, 12-10, 3-11, 4-11) 

 

Foto: Sveriges Paralympiska Kommité Bild: Emil Andersson och Daniel Gustafsson