Micael tar steg i domarkarriären

av | 2024-08-29 | Domare

Micael Godtman, internationell bordtennisdomare sedan 2020, har under våren 2024 klivit vidare i sin internationella domarkarriär från den första nivån; White Badge, till näst högsta nivån; Blue Badge. Det var inget självklart val för Micael, han var egentligen väldigt nöjd som det var, men med sina internationella kontakter som ”tryckte på”, har han nu tagit sig vidare till nästa karriärnivå.

Under många år har det varit stort fokus, både internationellt och nationellt, på unga domare av många skäl, som till exempel att genom klok och rätt rekrytering både utöka, föryngra samt utveckla domarkåren. Det är väldigt viktigt att vi på olika sätt lockar yngre personer att bli domare men med Micael, som ett fint, svenskt exempel, visar det sig att det även går att utvecklas som ”äldre” domare. Micael är 60+ och har gått i förtida pension för några år sedan, han har inga barn som bor hemma och har, tillsammans med sin fru, sin egen tid att disponera fritt. Att Micael varit polis i hela sitt arbetsliv kan många gånger vara en fördel som bordtennisdomare eftersom han har lärt sig att hantera och bemöta ett oändligt spektrum av människor i olika och, många gånger, kniviga situationer.

Micael uttrycker den sena karriären som: ”sent ska syndarn’ vakna, jag hade faktiskt ingen tanke på att gå vidare”. Han såg på sig själv som för gammal helt enkelt.  Det var hösten 2022 som en österrikisk referee, överdomare Josef Waizinger, träffade Micael vid tävlingar utomlands och uppmuntrade honom att komma till Österrike på tävling för att göra det internationella provet ARE, Advanced Rules Exam. Micael stämde av med både internationellt erfarna domaren Ingrid Bogren, tillika medlem av svenska domarkommittén, och fru Susanne, som båda sa: ”klart du ska göra det”! Sen var det bara att köra!

Födelsedagsfirande mitt under ungdoms-EM i Malmö 2024. Foto: Emil Gradin

För att ta steg i den internationella domarkarriären är det både en utbildningsdag, AUT, Advanced Umpire Training, ett teoretiskt prov, ARE, och praktiska utvärderingar vid åtminstone två olika tävlingar av minst tre olika utvärderare, som ska genomföras och som man ska bli godkänd på. Micael påbörjade den internationella karriärklättringen under våren 2023 och drygt ett år senare kan han titulera sig Blue Badge, den näst högsta utbildningsnivån för internationella bordtennisdomare.

För att få kvarstå på den nivån behöver man fortsätta med att bli utvärderad och godkänd vid tre tillfällen under de kommande tre åren. Något som, den då ende, svenske Blue Badge-domaren Benny Sandmo vidmakthållit. Nu är de alltså två.

Resan mot Blue Badge-domare har inte varit enkel och spikrak för Micael eftersom pandemin gjorde att utbildnings- och utvärderingsinsatser inte kunde genomföras i tävlingssammanhang överhuvudtaget någonstans i världen. När möjligheterna drog i gång igen var även antalet utvärderare begränsat och trycket på att få delta på olika utvecklingsinsatser var mycket stort. Det var svårt att få chansen att komma med på grund av konkurrenssituationen. Micael har under tiden ändå försökt att komma med till tävlingar och alltså efter idogt dömande har han nu lyckats nå Blue Badge-nivån.

Vilken skillnad är det att vara Blue Badge-domare i stället för White Badge?
– Vissa tävlingar kan man bara bli uttagen till om man är Blue Badge eller Gold Badge. Det har inte varit aktuellt för mig, jag har inte haft någon nytta av mitt karriärsteg ännu. (Red.s anmärkning: Vilket inte stämmer, Micael, du hade nytta av att du var Blue Badge in Progress vid EM i Malmö hösten 2023, då fick vi in dig på dispens…). Dock har jag ju lärt mig massor genom att ta chansen att utvecklas, lära vid alla tävlingar som jag deltagit i, träffat många kollegor som gett mig tips och råd. Listan kan göras hur lång som helst, säger Micael Godtman.

Kan du ge exempel på tävlingar som du har dömt?
– Det har blivit en hel del sen våren 2022 när jag började döma internationella tävlingar, jag tror jag är uppe i 20-talet turneringar utomlands; OS-kval i Portugal, Två U21-EM i Belgien och Bosnien, Lag-EM i Rumänien, EM i Malmö samt olika tävlingar inom WTT: Youth Contender och Feeder. Jag dömde också en Para-tävling i Italien i våras, fortsätter Micael.

Vad är målet framåt? Vad drömmer du om?
– Jag är mycket tacksam över att jag har tid och möjlighet att döma tävlingar. Jag har en förstående fru här hemma, som värdesätter egen tid, precis som jag själv. Mina tankar kring dömandet är att jag vill ta ansvar för att ställa upp och döma svenska tävlingar, vi har på senare år många internationella tävlingar i Sverige. Jag vill också försöka sprida kunskap till kollegor, det gillar jag, säger Micael.

Vilken är din insats som domare ekonomiskt?
– Jag går inte plus i alla fall, så mycket är säkert. Även om vi får boende, mat och ett arvode per arbetad dag så äter transportkostnaderna till och från tävlingen i regel upp detta, avslutar Micael

Micael avslutar med att berätta att han är mycket glad för chansen att utvecklas, både som person och som domare, och att han hoppade på den internationella domarkarriären, i ett läge innan pensionen, var perfekt. Att sen ha träffat och fått så många nya kompisar utomlands och alla fina bordtennisupplevelser från första parkett har gjort att han gärna fortsätter – länge än.

Micael Godtman tillsammans med tyska domarkollegor under UEM i Malmö. Foto: Marit Brodd Almgren

Toppbild foto: Manfred Schillings