Nästa generations landslagsspelare tar form i Motala

av | apr 8, 2024 | Förening, Para

Tre gånger i år har våra unga och lovande paraspelare genomfört riksläger i Motala. Totalt har det hittills varit 11 spelare, födda mellan 2004-2011 som har varit uttagna för att träna och umgås tillsammans. Delmålet i dessa uttagningsläger är att få en ökad och mer fokuserad träning med andra lovande paraspelare. Slutmålet är solklart, det är att få fram nästa generations landslagsspelare med allt vad det innebär.


Samling och genomgång av dagens pass.

De uttagna spelarna har visat en lovande utvecklingskurva på tävlingar och bra inställning. Blir man uttagen till dessa läger så har man positivt fått SBTF:s ögon på sig. Men att bli uttagen ställer också vissa motkrav. Under detta läger gjordes en enkel spelaranalys för att se hur mycket de tränar och lever i vardagen. Alltifrån sin ordinarie pingisträning, till fysisk- och mental träning. Även kost, sömn och allmän återhämtning diskuterades individuellt för att få en bra helhetsbild. Att bli landslagsspelare kräver oftast att helheten är balanserad på ett bra sätt, men även att man har förmågan och stödet att kunna periodisera sin träning för bästa effekt.

Emil Andersson som är en av tränarna vet vad som krävs. I hans meritlista som fortfarande lever i allra högsta grad syns Paralympics-, VM- och EM-medaljer. – Det finns inga genvägar till att nå landslaget och världseliten. Det kräver väldigt mycket träning, disciplin och bra stöd runt omkring, säger Emil.


Dominic Kramberger får en övning, långt ut i forehand av Emil.

Tillsammans med Lee Larsson i ledarstaben kommer de ha totalt fem helgläger innan sommaren. Därefter kommer man ha en klar bild över vad spelarna behöver jobba vidare med för att ta nästa steg till att nå sina mål. – Vi kommer lära känna spelarna bra, se vad deras styrkor är och vad de behöver förbättra. Det här är en bra början och vi kommer kunna guida dem till att utvecklas och förhoppningsvis bli landslagsspelare framöver, säger Lee.

Keija Ryft tar in instruktioner från Lee.

Under söndagens förmiddagspass fick vi även besök från Jens Bollius från Motala Vadstena Tidning som alltid är tidig på bollen så fort det händer något i pingishallen i Motala. Med tre östgötar på plats blir det så klart ett extra stort intresse.


Malva Fahlén har fokus på bollen.

Några långresenärer från FIFH Malmö som idag har en väldigt bra ungdomsverksamhet är detta ett väldigt bra komplement. En av dessa är 17-årige Benjamin Sigmund är väldigt nöjd med dessa läger, både den sociala och sportsliga delen.
– Paralympics har jag en bit kvar till, men jag ska dit. Pingisen betyder enormt mycket, jag har aldrig känt så mycket glädje som här, säger Benjamin.


Benjamin Sigmund får tips om har han ska jobba med sin forehand.

Det här gänget kommer att bli intressant att följa framöver. Det gäller att fortsätta jobba med allt vad det innebär och att hitta glädjen i varför man spelar bordtennis. Med många olika förutsättningar i gruppen krävs en individuell plan för att maximera varje spelares utveckling. Det krävs även en acceptans bland dessa unga spelare med funktionsnedsättning att man är mer olik än andra och det gäller att hitta styrkan i det. Men en sak har de gemensamt, alla är här för att de vill bli bättre och tillsammans kommer vi att lyckas, på ett eller annat sätt!

Paraläger och tävling i Motala
Motala Summer Camp, 2-7 juli 2024 – Inbjudan – Anmäl senast 31 maj via webbformulär.
Motala Summer Open, 6-7 juli 2024 – Inbjudan – Tävling för paraspelare på lördagen. Tävling för alla på söndagen. Anmäl senast 20 juni via mejl till alexander@sbtf.se

Uttagna spelare som har deltagit på minst ett av tre läger.
Uttagningen är gjord av förbundskapten Robert Svanberg och landslagsansvarige Daniel Ellermann.

Namn Född Skadeklass
Leo Ryding, Dagsbergs IF 2009 3
Malva Fahlén, Västers BTK 2011 4
Benjamin Sigmund, FIFH Malmö 2006 6
Wiggo Täck, Linköpings Parasportförening 2008 6
Styrbjörn Ekengren, Kungsbacka BTK 2004 7
Alice Wågberg, Åsa IF 2005 8
Felix Hernborg, Lekstorps IF 2007 8
Keija Ryft, FIFH Malmö 2006 8
Dominic Kramberger, FIFH Malmö 2007 9
Victor Gran, Varbergs BTK 2009 10
Ester Hultman, Ängby SK 2005 11