PARAPINGIS
PARANYHETER
Stockholm Paragames 2024 visade stora framtidslöften
Denna helg har Solna återigen varit värd för parasportevenemanget, Stockholm Paragames. Det årliga arrangemanget erbjuder pingismatcher i mängder när klasserna avgörs i prestation- och skadeklasser. Med ett fullspäckat schema över två dagar...
Fina resultat i French Para Open – guld till Anja och David
Det var en ung trupp som reste ner till Frankrike för den första internationella tävlingen sedan Paralympics. Det blev många fina resultat, och...
Camp New Level 5.0 – Där varje träff räknas!
Efter sommarens rekord på Motala Summer Camp ser vi fram emot ett nytt läger, där vi fortsätter att utveckla och stärka parapingisen. I år träffas...
Internationella Paratouren drar igång igen
Den svenska truppen gör sitt första internationella framträdande sedan Paralympics i Paris. Skådeplatsen är återigen Frankrike när ITTF Fa20 SQY...
Stockholm Paragames 2024 visade stora framtidslöften
Denna helg har Solna återigen varit värd för parasportevenemanget, Stockholm Paragames. Det årliga arrangemanget erbjuder pingismatcher i mängder när klasserna avgörs i prestation- och skadeklasser. Med ett fullspäckat schema över två dagar...
Fina resultat i French Para Open – guld till Anja och David
Det var en ung trupp som reste ner till Frankrike för den första internationella tävlingen sedan Paralympics. Det blev många fina resultat, och totalt kammade den svenska truppen hem fyra medaljer. Allra bäst gick det för Anja och David, som reser...
Camp New Level 5.0 – Där varje träff räknas!
Efter sommarens rekord på Motala Summer Camp ser vi fram emot ett nytt läger, där vi fortsätter att utveckla och stärka parapingisen. I år träffas vi återigen i mellandagarna, 28-30 december i Örebro. Denna gång blir det mer fokus på det sportsliga...
Internationella Paratouren drar igång igen
Den svenska truppen gör sitt första internationella framträdande sedan Paralympics i Paris. Skådeplatsen är återigen Frankrike när ITTF Fa20 SQY French Para Open 2024 genomförs den 28–30 oktober. Sju svenska spelare deltar i singelklasserna. Sam...
#PINGISFÖRALLAÖVERALLT
TÄVLA I PARABORDTENNIS
I nuläget arrangeras fyra större paratävlingar med licens- och sanktionskrav från februari till december varje år. Dit kommer majoriteten av alla paraspelare, allt ifrån spelare som gör sin första tävling till våra landslagsspelare. På dessa tävlingar finns det klasser som gör att alla får en bra tävlingsupplevelse spelmässigt.
Vid dessa nationella paratävlingarna spelas vanligtvis nedan klasser:
Skadeklasser
Uppdelning i klass 1-11, beroende på funktionsnedsättning.
Prestationsklasser
Uppdelning i Elit, klass 1-3, beroende på spelstyrka och oberoende av funktionsnedsättning.
Åldersklasser
Ungdoms-, junior- och veteranklasser, oftast oberoende av funktionsnedsättning.
Tävlingskalender för paratävlingar
Malmö Open, FIFH Malmö (februari).
Motala Summer Open, Västers BTK (sommar) Sveriges största paraläger hålls i samband.
Stockholm Paragames, IFAH Parasport (november).
Para Top-6 Levels, Örebro, Svenska Bordtennisförbundet (december) Camp New Level med konvent.
Utöver dessa nationella paratävlingar arrangeras det SM för ungdom, junior och senior med paraklasser.
Fullständig tävlingskalender
KLASSIFICERINGSINFORMATION
Klassificeringen blir aktuell när spelaren ska börja spela parabordtennistävlingar sanktionerade av SBTF. Inom parabordtennis finns tio olika klasser för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Klass 1-5 är för spelare som sitter i rullstol och klass 6-10 är för stående spelare. Ju lägre klass desto svårare funktionsnedsättning. För personer med intellektuell funktionsnedsättning finns klass 11. Det kan arrangeras tävlingar för personer med funktionsnedsättning som går utanför det här klassificeringssystemet (1-11). Ett exempel på detta är Parkinson-SM.
HUR FUNGERAR KLASSIFICERINGEN?
När en spelare vill tävla i parabordtennis ska en registrering för paraspel göras till SBTF. Spelaren skickar in medicinskt formulär samt andra medicinska handlingar enligt beskrivningen nedan.
För personer med fysisk funktionsnedsättning ska SBTF:s medicinska formulär fyllas i av en läkare eller sjukgymnast. Andra medicinska underlag som underlättar klassificeringen ska bifogas. SBTF tar beslut vilken klasstillhörighet/skadeklass spelaren tillhör samt om registrering för paraspel blivit godkänd utifrån de handlingar som är inskickade. Vid några svenska nationella tävlingar, särskilt riktade till paraspelare, finns SBTF:s klassificerare på plats som observerar spelare som ansökt om klassificering, och därefter slutligen bekräftar vilken skadeklass som ska gälla för den aktuella spelaren.
För personer med intellektuell funktionsnedsättning ska SBTF:s medicinska formulär fyllas i av LSS-handläggare, psykolog, skolsköterska, skolläkare, lärare, särskola eller förälder. Andra medicinska/psykologiska underlag som finns bifogas och skickas till SBTF. SBTF tar beslut om skadeklass och om registrering för paraspel kan godkännas utifrån de handlingar som är inskickade.
För att en spelare ska kunna delta i paraklasser behöver det finnas en skadeklass kopplad till spelaren. Nedan följer information om hur du ansöker om klassificering. Kolla även igenom Klassificering: En introduktionsfilm.
KLASSIFICERINGSRUTIN FÖR RÖRELSEHINDRADE SPELARE
- Spelare som saknar klassificering ska vända sig till sin läkare eller sjukgymnast för att få Medicinskt kort 1 ifyllt
- Medicinskt kort 1 samt ev kompletterande klassningsformulär skickas till SBTF, som inscannad fil via e-post eller med posten.
- Kopia på medicinskt kort 1 + ev medicinskt underlag skickas från SBTF till SBTF:s klassificerare som tar gemensamt beslut angående klasstillhörighet efter mail- och/eller telefonkontakt. Beslutet meddelas till SBTF som sen lägger till spelarens skadeklass i Profixio. Vid behov sätts spelaren upp på lista för klassificering vid nationell tävling.
- Vid vissa nationella tävlingar sker klassificering/omklassificering utifrån vilka spelare som finns på listan för översyn. Beslut från klassificeringen meddelas till SBTF.
KLASSIFICERINGSRUTIN FÖR INTELLEKTUELLT FUNKTIONSHINDRADE SPELARE
- Spelare som saknar klassificering ska vända sig till sin vårdkontakt för att få Medicinskt kort 3 ifyllt.
- Medicinskt kort 3 plus eventuella övriga medicinska/psykologiska underlag skickas till SBTF.
- Bedömning av ansökan görs av SBTF i samråd med Svenska Parasportförbundet.
KLASSIFICERING AV UTLÄNDSKA SPELARE
RUTIN FÖR PROTEST GÄLLANDE KLASSIFICERING
KLASSINDELNING
KLASS 11
KLASSINDELNING
PARAREGLER
För spelare i klass 6-11, de stående klasserna, gäller samma matchregler som för spelare utan någon funktionsnedsättning både vid singel- och dubbelspel då båda spelarna är stående. För spelare i klass 1-5, spelare i rullstol, gäller särskilda regler i både singel- och dubbelspel.
I singelspel gäller att serven inte får passera långsidan, vända tillbaka mot nätet eller blir kvar liggandes på bordet. I dubbelspel får bollen servas ut över långsidan men bollen får inte servas så den vänder tillbaka mot nätet. Om dessa särskilda serveregler inte följs spelas bollen om. I dubbelspel behöver spelarna inte slå varannan boll. Den regeln gäller även när en sittande spelare bildar par med en stående spelare. Dock så får spelaren i rullstols hjul eller den stående spelarens fot överskrida den så kallade förlängda mittlinjen.
Vid problem att utföra en korrekt serve enligt regelboken på grund av sin fysiska funktions- nedsättning så ska det stå i ens klassningskort så att man kan visa upp det för domaren.
Reglerna för parabordtennis gäller även då en parabordtennispelare deltar i seriespel och tävlingar för personer utan funktionsnedsättningar.
Från talang till paralandslaget går mer specifikt in på vad som krävs för att ta sig fram från att vara talangfull till att bli en landslagsspelare. Foldern sammanfattar och täcker upp många viktiga delar så att spelare, ledare, föreningar och anhöriga får en förståelse för vilka insatser som behövs för att lyckas.
Önskar du beställa fysiska exemplar?
Skicka ett mejl till oss via kontaktformuläret nedan.
BÖRJA SPELA?
Vill du börja spela bordtennis men är osäker på var du kan vända dig? Bordtennis är en idrott för alla och ska kunna spelas i ditt närområde. Kontakta ditt distriktsförbund så kommer de att hjälpa till att hitta en lämplig förening.
Vid frågor och funderingar kontakta oss via formuläret längre ner på sidan.
KONTAKTA DITT DISTRIKT
LÄNKAR
Camp New Level
Parasportförbundet
ParaMe.se
Paralympics
Special Olympics
Start Your Impossible Camp
OM PARABORDTENNIS
Parabordtennisen är en av de största paraidrotterna internationellt och det är Internationella Bordtennisförbundet, ITTF, som är ansvarig för parabordtennisen globalt. Årligen arrangeras minst ett mästerskap; Paralympics, VM eller EM, samt ytterligare cirka 20 internationella rankingtävlingar.
Parabordtennisen tillämpar funktionell klassificering, det vill säga indelning utifrån funktionsnedsättning. Klass 1-5 är för spelare som sitter i rullstol och klass 6-10 är för stående spelare. Ju lägre klass desto svårare funktionsnedsättning. För personer med intellektuell funktionsnedsättning finns klass 11.
#pingisförallaöverallt