Pingis nr 02-2022

| I SVERIGEELITEN REDAN SOM 14-ÅRING | veteran-SM | Stockholms-Postens IK, respek- tive Jin Gaisler, Askims BTK. Två gulddebutanter De två singelettorna som för första gången tog sig in i vete- ranernas guldklubb var Henrik Magnusson, Västerås BTK i 40-klassen och Rolf Johansson, IFK Lidköping i 80-. Två år efter segern bland 40-åringarna spelade Ola Hans- son, Kvarnby AK hem 45-klassen. I alla fyra finalseten mot Norrtäl- jes Stefan Bonell, var skillnaden två bollar. Inledningssetet gick till Bonell med 16–14. I två herrsingelfinaler fanns spänningen kvar till allra sista bollen. Göran Aldvik slog Stefan Sandberg med 12–10 i skilje och Kenneth Lönnberg slog Valdemar Persson, Hässelby Pensionärers BTK med 13–11 i skilje. Bland damerna återkom Sofia Westholm, IK Juno till triumfens ögonblick efter åtta år. 2014 vann hon 30-klassen, nu 40- efter att ha vänt 1–2 till 3–2 i det avgörande poolmötet med Helena Johansson, LinnéPartille PK. 50-klassen vanns av Annie Blom- qvist – nu med två singelguld. En skön revansch. Till skillnad mot i fjol slapp hon Yue Xia Wang Fridén i finalen. Men det blev en tajt slutmatch. Elionor Johansson, Torp GoIF pressade Annie till ett femte set, 11–9. Och så presenterar vi två damer från Trollhättans BTK som är vana singelvinnare: Birgitta Ols- son och Ingegerd Freinert. Birgit- ta tog sitt tredje guld i 65-klassen på fyra år och kan därmed räkna till nio guld totalt i tre klasser. I och med första segern i äldsta klassen ståtar Ingegerd med elva guld i fem klasser. Slog fjolårsmästarna Slutligen hyllar vi Thomas Buza och Fredrik Håkansson till segern i 40-dubbeln. De slog fjolårsmästarna Jonas Ahlgren/ Nicklas Johansson, Tyresö BTK med 3–1 i finalen. Förbundschefen Buzas största pingismerit? Möjligen värdesätter han en annan dubbelfinal högre – den i stora SM 1998. Även då hade han ”Figge” vid sin sida. Men de mäktade inte med Peter Karlsson/ Thomas von Scheele. I SM-singeln var han tre gånger i åttondelen. Och ”Figge”? Han tog fem SM- guld i singel och fyra SM-guld i dubbel med olika partners åren 1995-2004. Men det som slår ut allt är när han ingick i svenskkvar- tetten som blev lagvärldsmästare i Kuala Lumpur 2000 efter 3–2 mot Kina i finalen. n | veteran-SM | OSTRAFFBART FACIT FÖR WANG FRIDÉN | Hon knep sitt första Veteran- SM-guld 2012. Då vann hon allra yngsta klassen, 30. Hon pratar mycket väl om mixedpartnern Nicklas som satte dit en trippel i fjolårets mästerskap – singel, dubbel, mixed. – Han är en jättetrevlig person. Och då blir det så mycket lättare att spela. I Halmstad var det fjärde mästerskapet de ingick i samma par. Av deras tre guld är ett inofficiellt, fjolårets. Premiären skedde i Östersund 2019. Och det var just i Östersund, där hon växte upp, som hon bör- jade spela pingis med Berthold Nilsson som en av tränarna. Sex klubbar Elsa har representerat många klubbar. Efter Östersund tävlade hon för Varberg, Linköping, Vrena och Tyresö innan hon hamnade i Spårvägen. – Här trivs jag. Spårvägen har en bra organisation med många träningsgrupper. Det finns plats för både veteraner och äldre. Elsa hann givetvis följa många deltagare i Halmstad. – Det var imponerande att se Ragnhild Lundberg (Hässelby) som egentligen skulle ha spelat i 90-klassen. Nu fick hon möta Ingegerd Freinert (Trollhättan) i klassen 80-85 och kämpade till sig ett skiljeset. Däremot led hon när Annelie Kullingsjö sista tävlingsdagen halkade till vid barriären, föll och bröt underarmen. Nu laddar Elsa Ekman om. – Linda Almgren har övertalat mig att åka till Rimini för mitt första EM. Vi ska spela ihop i dubbel. n ÖRJAN WESTBERG Fortsättning från föregående sida Jo, faktiskt, Wang Fridén förlo- rade ett set på sina nio singelmat- cher. Spångas Mona Fridell redu- cerade till 1–2 via 11–7 i 55-semin. Men Wang Fridén svarade direkt med avgörande 11–5. I 55-finalen stod Lena Johns- son, Kvarnby AK emot bra, men siffrorna blev 11–9, 11–7, 12–10. Thomas Bennborn, IFK Öst- eråkers BTK, ståtade med tre veteranguld i singel när han nu gjorde debut i 55-klassen. Där tog han ett fjärde efter 3–1 i finalen mot Tommy Johansson, Dän- ningelanda BTK. Och det stan- nade inte där. Tillsammans med klubbkompisen Johan Mellnäs blev det seger i både dubbeln och lagtävlingen. Den trippeln var Bennborn ensam om. Defensivt envetne Bennborn inledde sitt guldsamlande 2015 i 40-klassen och byggde på med två guld i 50-klassen 2017 och 2020. Fyra herrar kompletterade singelgulden i Halmstad med dubbelguld. Förutom Tho- mas Bernborn: Mats Källberg, Eskilstuna BTK i 50-, Anders Johansson, Stockholms-Postens IK i 60- och Kenneth Lönnberg, Särö IK i äldsta klassen 85. Trion hade stöd av Per Delby, Järfälla BTK, Roger Johansson, även han Wang Fridén åter ostra ffbar och Roger tappade inga set Yue Xia Wang Fridén är ostraffbar. Det visste ni. I Halmstads Veteran-SM tog hon femte titeln i rad bland 55:orna och den första i 60-premiären. Det innebär totalt 21 i fyra klasser på 13 år. Lägger vi till de tre gulden i 30-klassen som upphörde 2016 kan hon räkna till 24. När ska hon ge sig? Bland de flera hundra herrarna lyfter vi först fram Luleås Roger Sundqvist – ännu en gång. 2020 dök han upp i 60-klassen och vann direkt och nu toppade han 70-klassen för andra året. Och inte nog med det, han höll alla sex motståndarna ifrån sig och vann 18 set i rad. TEXT: ÖRJAN WESTBERG, FOTO: PER HÄLLSTRÖM ÄLDSTE VINNAREN. Kenneth Lönn- berg vann inte bara singeln bland 85:orna. VÄSTERÅSTOPP. Henrik Magnus- son, en ny man i mästarnas stora veteranklubb. FLÄCKFRI. Roger Sundqvist släppte inget set när han vann 70-klassen igen. HÖGG TILL. Thomas Bennborn var tillbaka i gammal guldform. IHOP IGEN. Efter 24 år träffades Thomas Buza och Fredrik Håkansson återigen i en SM-final. Den här vann de. VINNER ALLTID. Wang Fridén gick inte att störa och tog sin 21:a SM-titel. 29 PINGIS 2/2022 | | PINGIS 2/2022 28